Nezarazne bolesti
  1.  Donošenje odluke o prestanku pušenja

Prvi korak je uvijek najteži– reći sebi želim i mogu prestati sa pušenjem. Nakon toga slijedi određivanje dana za prestanak sa pušenjem, najčešće neki poseban dan u sedmici ili datum za koji smo  vezani. Kod većine pušača, razlog za prestanak je strah za sopstveno zdravlje, pojava nekog oboljenja ili zdravstvenog problema,  kao i  cijena cigareta koja je trenutno relativno visoka u odnosu na prosječna primanja. Razlog za prestanak  pušenja nije važan- važno je samo donijeti odluku!

  1. Postavljanje cilja: “Zašto želim prestati sa pušenjem”?

Iskustva pokazuju da je kod promjene neke navike i ponašanja uvijek bolje početi sa kratkoročnim ciljevima. Napravite sebi plan o prestanku pušenja na mjesec dana. Kroz taj period nemojte razmišljati kako više nikad nećete pušiti (ukoliko ste strastveni pušač), nego šta se dešava sa Vašim organizmom u fazi nepušenja, kako se osjećate i kakav je to doprinos zdravlju i kvalitetu života. Pokušajte svakodnevno ostavljati novac koji biste potrošili na cigarete i na kraju mjeseca nešto sebi kupite za svotu koju ste uštedjeli. Kada vidite koliko se stvari može kupiti za novac koji je odlazio u duhanski dim, biće vam lakše izdržati sljedeće mjesece. Ako izdržite prvih mjesec dana i nastavite bez pušenja, biće vam žao prekidati dobru odluku, bićete ponosni na sebe i svoju odluku i poželjet ćete nastaviti dalje!

  1. Izbjegavanje kritičnih perioda tokom dana

Pušenje cigareta se uvijek veže za određeni period dana i određene situacije. U većini slučajeva je to pijenje kafe, gledanje TV-a, druženje, vožnja automobilom i sl. Umjesto rituala pušenja, pronađite neki novi ritual manje štetan po zdravlje. Umjesto cigarete unosite dovoljno tečnosti, ali izbjegavajte alkohol, gazirane i zaslađene sokove. Voda je najbolji izbor. U pauzama između obroka jedite više voća a izbjegavajte slane grickalice. Nakon obroka izađite prošetati, a u slobodno vrijeme čitajte, spavajte duže ili se bavite nekim oblikom fizičke aktivnosti– važno je postići nedostatak vremena za pušenje.

  1. Kako se dobro organizirati

Statistike kažu da ukoliko pušite kutiju cigareta dnevno, a cigareta gori prosječno sedam minuta, na raspolaganju imate 2 sata i 20 minuta dnevno– to je kritični period u kojem se morate dobro organizirati. Napravite svoj dnevni raspored poslova i slobodnog vremena tako da izgubite ovaj višak vremena koji ste provodili u pušenju cigareta. Pronađite si neki novi hobi ili aktivnost, kako biste staru naviku zamijenili novom.

 

  1. Kako izbjeći nervozu

Prestati sa pušenjem nije lako, zato ne budite prestrogi prema sebi i ne očekujte previše, bar ne u prvo vrijeme. Nervoza je prateći dio prestanka pušenja, zato je prihvatite i ponavljajte sebi stalno da radite na nečemu što doprinosi vašem zdravlju i kvalitetnijem životu. Nervozu pokušajte ublažiti razgovorom sa bivšim pušačima i onima koji vam pružaju podršku u vašoj odluci da prestanete pušiti, uzimanjem dovoljne količine vode, čajeva, zdravom ishranom bogatom voćem i povrćem, čitanjem i redovnim upražnjavanjem nekog oblika fizičke aktivnosti– od pola sata lagane štenje do bavljenja sportom. Nemojte koristiti sredstva nikotin zamjenske terapije bez savjeta i dogovora sa zdravstvenim radnicima.

  1. Odabir mjesta za izlazak i druženja

Izbjegavajte odlaske na mjesta gdje je dozvoljeno pušenje, bar u prvo vrijeme nakon prestanka pušenja. Za sve koji prestaju pušiti, veliki izazov predstavlja biti okružen  pušačima i udisati duhanski dim.  Koristite svaku priliku da slobodno vrijeme provedete u prirodi a ne u zatvorenim prostorima i okružite se ljudima koji podržavaju vašu odluku o prestanku pušenja a izbjegavajte mjesta, situacije i društva koja će vas dovesti u iskušenje da ponovno zapalite cigaretu.

  1. Kako odabrati zdrav način života

Svakom prija saznanje o donošnju dobre odluke i  promjene  načina života, jača mu samopouzdanje i kontrolu nad sopstvenim životom. Da bi postali zdraviji  i istrajniji u prestanku pušenja  počnite se zdravije hraniti, naučite nove recepte sa makrobiotičkim i organskim namirnicama. Slobodno vrijeme  provodite u prirodi. Izaberite neki oblik  fizičke aktivnosti koji odgovara vašim godinama i zdravstvenom stanju i ispunite si vrijeme.  Pronađite vrijeme za čitanje zanimljivih knjiga. Okružite se ljudima koji misle pozitivno i podržavaju vas. Sjetite se kakvi ste bili nekada okruženi duhanskim i budite ponosni na svoju odluku o prestanku pušenja.