Fizička aktivnost

Pretilost je stanje prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u organizmu, što predstavlja faktor rizika za razvoj drugih patoloških stanja ili bolesti kao što su: metabolički sindrom, šećerna bolest, hiperlipidemija, hipertenzija, ateroskleroza, respiratorne bolesti, osteoartritis, bolesti žuči, maligne bolesti.

Kada ste fizički aktivni, vaše tijelo dobija potrebnu energiju iz masti, ugljikohidrata i kisika, i u tom procesu sagorijeva mast. Osobe koje se slabo ili uopće ne bave tjelesnom aktivnošću ili obavljaju posao sjedeći, trebale bi uzimati što je moguće više manje visokokaloričnih namirnica u prehrani.

Kretanje i sport

Nisu sve sportske aktivnosti jednako prikladne za pretile osobe, zato se posavjetujte sa svojim ljekarom prije nego počnete sa vježbama.

Parametri koji određuju prekomjernu težinu

  • Težina, visina: izračunavanje indeksa tjelesne mase (ITM)
  • Opseg struka (cm)
  • Opseg bokova (cm)
  • Opseg struka/opseg bokova= WHR (eng. Waist to hip ratio)
  • Opseg struka kod žena ne bi trebao prelaziti 80 cm, a kod muškaraca 94 cm.

Kako izračunati indeks tjelesne mase?

Indeks tjelesne mase je mjera koja se najčešće koristi za određivanje prekomjerne težine.

ITM se dobija dijeljenjem tjelesne težine osobe izražene u kilogramima, sa kvadratom visine izražene u metrima.

ITM= težina(kg) / visina x2/(m2)

Primjer: ITM= 80kg / 1,85×1,85m=23,4 kg/m2

Procjena tjelesne težine

Pri dijagnosticiranju prekomjerne tjelesne težine, potrebno je odrediti indeks tjelesne mase (ITM) te opseg struka.

ITM veći od 25 definira tjelesnu težinu i označava tačku u kojoj se povećava rizik od bolesti kao posljedica prekomjerne težine.

ITM veći od 30 definira pretilost i označava tačku u kojoj se povećava rizik od bolesti i smrti kao posljedica prekomjerne težine. Opseg struka veći od 102 cm kod muškaraca i 88 cm kod žena, povećava rizik od razvoja bolesti kao posljedica prekomjerne tjelesne težine.

Kako se pretilost može liječiti?

Postoji nekoliko različitih vrsta učinkovitog liječenja i kontrole tjelesne težine, među kojima su liječenje dijetom, tjelesna aktivnost, bihevioralno liječenje, liječenje lijekovima, kombinirano liječenje i kirurški zahvati.