U organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) – Ured u Bosni i Hercegovini, Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (Food and Agriculture Organization – FAO) i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) u Kaknju je 14. aprila 2025. godine održana radionica “Dan zdravlja i sigurne hrane”.
Okupili su se stručnjaci i predstavnici zdravstva, poljoprivrede i obrazovanja, kako bi se razgovaralo o značaju sigurnosti hrane, zdravih stilova života i održivog razvoja prehrambenih sistema u Bosni i Hercegovini. Radionica je obuhvatila teme vezane za utjecaj ishrane na zdravlje stanovništva, lokalnu poljoprivrednu proizvodnju i prehrambenu sigurnost, inspekcijski nadzor i zdravstvenu ispravnost hrane, te povezanost sigurnosti hrane sa ciljevima održivog razvoja (SDG).

Radionica se sastojla od Pet uvodnih predavanja – obraćanja, predstavnika FAO, WHO, INZ, Agencije za sigurnost hrane BIH i domaćina Općine Kakanj te šest stručnih prezentacija/predavanja predstavnika inspekcijskih organa, stručnih institucija, lokalne zajednice i privrede.

U razgovorima, panelu i tematskim predavanjima učestvovala je i prim. dr. sc. Aida Filipović Hadžiomeragić dr. med., voditeljica Odjela za higijenu i zdravstvenu ekologiju zavoda za javno zdravstvo FBIH koja je govorila o jačanju institucionalnog nadzora nad zdravom ishranom dojenčadi i djece u Federaciji BiH, multisektorskom djelovanju u promociji, potpori i unaprjeđenju zdrave ishrane te o realizaciji sedme faze intersektorskog Programa “Zdravo jedi, zdravo rasti” koja je planirana u 2025. godini.