U okviru realizacije sedme faze intersektorskog Programa “Zdravo jedi, zdravo rasti”, čiji je opći cilj unaprjeđenje ishrane dojenčadi, predškolske i školske djece u Federaciji BiH te poboljšanje stanja njihove uhranjenosti, rasta i razvoja, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, u saradnji sa kantonalnim zavodima za javno zdravstvo, organizira i provodi interaktivne radionice za kuharsko osoblje iz 38 odgojno – obrazovnih ustanova u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Edukacije za optimizaciju rada u kuhinjama i izrade jelovnika u vrtićima i školama održavaju se tokom septembra i oktobra 2025. godine u suradnji s Udruženjem kuhara u BiH.

Prva interaktivna radionica za kuharsko osoblje održana je 29. septembra/rujna u Živinicama, a domaćin kuharskom osoblju iz odgojno – obrazovnih institucija Tuzlanskog i Posavskog kantona bila je Javna ustanova “Dječije obdanište” Živinice.

“Interaktivne radionice imaju za cilj izgraditi kapacitet kuharskog osoblja u odgojno-obrazovnim ustanova dodatnom edukacijom o osiguranju zdravstvene ispravnosti hrane, principima zdrave ishrane i kvaliteti i nutritivnim sadržajima obroka. Tokom radionica, predstavnici Udruženja kuhara u BiH demonstriraju pripreme zdravih namaza i palačinki i načine kako unaprijediti jelovnike odgojno-obrazovnih ustanova da bi se uskladili sa standardima i normativima ishrane, odnosno Smjernicama za zdravu ishranu djece predškolskog i školskog uzrasta koje je donijelo Federalno ministrstvo obrazovanja i nauke u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i uz stručno-tehničku ekspertizu Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine”, rekla je prim. dr. sc. Aida Filipović Hadžiomeragić, voditeljica Programa “Zdravo jedi, zdravo rasti” i voditeljica Odjela za higijenu i zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BIH napominjući da će se iste radionice održati još i u Mostaru i Sarajevu za kuharsko osoblje iz odgojno – obrazovih ustanova drugih kantona.

Sve aktivnosti sedme faze Programa “Zdravo jedi, zdravo rasti” finansira UNICEF u Bosni i Hercegovini.

Aldina Bukva Mahmutović iz Odjela za zdravstvo, rani rast i razvoj i ishranu UNICEF BiH rekla je da UNICEF BiH podržava globalne, regionalne i lokalne smjernice za zdravu ishranu djece, kao i programe zdrave ishrane koje provode sektori zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite u BiH naglasivši da je Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH dugogodišnji pouzdani partner UNICEF-a BiH u tom području.

Javna ustanova “Dječije obdanište” Živinice u ovoj pedagoškoj godini broji 411 mališana, raspoređenih u 13 odgojih grupa i tri grupe za produženi boravak u Prvoj i Drugoj osnovnoj školi. Prema riječima direktorice JU “Dječije obdanište” Sabine Andelić početak pedagoške godine krenuo je sa značajnim aktivnostima među kojima je i interaktivna radionica za kuharsko osoblje.

“Velika nam je čast i zadovoljstvo biti dio ovakvog programa i dati svoj doprinos u edukaciji djece, roditelja, ali i stručnog osoblja koje radi u procesu odgoja djece o značaju pravilne ishrane,redovne fizičke aktivnosti i očuvanju zdravlja. Kroz interaktivne radionice poput ove danas, praktične primjere i otvorenu komunikaciju zajedno gradimo temelje zdravijih stilova života. Vjerujem da ulaganje u znanje i zdrave navike djece danas znače zdraviju i snažniju zajednicu sutra”, rekla je direktorica Andelić.

Elvedina Žiga, dr. med. iz Službe za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine sudionicima radionice govorila je o ishrani i zdravlju i kako unaprijediti jelovnik. Istaknula je da je ishrana djece ključna za zdravlje i razvoj te da kuhinjsko osoblje ima važnu ulogu u zdravlju djece.

Hamid Kujraković, stručni savjetnik za kvalitet i sigurnost hrane iz Udruženja kuhara BiH govorio je o osiguranju zdravstvene ispravnosti hrane te s kolegom Zaimom Merdanom demonstrirao pripremu zdravog obroka i recepturu.

Sudionicima radionice podijeljeni su radni, edukativni i promotivni materijali koje je producirao Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, Od edukativnih materijala izdvajaju se “Vodič za zdravu ishranu predškolske djece – Priručnik za roditelje, “Vodič za zdravu ishranu predškolske i školske djece – Priručnik za odgojno-obrazovno osoblje” i „Vodič za zdravu ishranu školske djece“.

Podsjetimo, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, kao koordinirajuća stručno-tehnička institucija na nivou Federacije BiH za pitanja ishrane dojenčadi i djece, u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, Federalnim ministarstvom obrazovanja i nauke/znanosti, UNICEF-om Bosne i Hercegovine te nizom vladinih i nevladinih partnera s lokalnog nivoa, nizom aktivnosti realizira sedmu fazu Programa „Zdravo jedi, zdravo rasti“. Opći cilj Programa je unaprjeđenje ishrane dojenčadi, predškolske i školske djece u Federaciji BiH te poboljšanje stanja njihove uhranjenosti, rasta i razvoja.