U periodu 24.05.-26.05.2022. godine, održan je trodnevni sastanak Best-ReMap Package 7 o transferu znanja u Ljubljani, Slovenija sa učesnicima iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Danske, Finske, Grčke, Mađarske. Ispred Zavoda za javno zdravstvo učestvovala je Sanela Tukulija, Vrtića Čapljina Vesna Pažin i Dragan Karlović iz Vrtića Mostar.
Primarni cilj radionice jeste predstavljanje slovenačke dobre prakse za javne nabavke hrane. Učesnici su posjetili lokalnu obrazovnu ustanovu u Kranju, Slovenija kako bi se upoznali sa praktičnom stranom javnih nabavki hrane u Sloveniji kao i sa programom „ Dober tek, Slovenija“ , te sa programom „Best Re MaP i njegovim ciljevima. Naglasak je bio na praktičnom dijelu softverskog riješenja „Katalog hrane“ i javni nabavki hrane. Često je najveća prepreka zdravoj prehrani nedostatak kvalitetne hrane, posebno u javnim ustanovama kao što su škole, vrtići, bolnice itd. Ovakav pristup ima za cilj dugoročno pridonijeti većoj kvaliteti jelovnika u javnim ustanovama unutar EU osiguravajući transparentnu kvalitetu namirnica koje se nabavljaju.
Koje vrste hrane trebaju biti na stolu vašeg djeteta u lokalnim obrazovnim institucijama?
Od iznimne je važnosti da roditelji i obrazovne institucije znaju koje vrste hrane i u kojoj količini su potrebne da naša djeca budu zdrava. FoodServiceEurope je razvio Model Standard School Food za naručitelje i ugovorne ugostiteljske operatere uključene u opskrbu hrane u lokalnim obrazovnim institucijama u EU. Uz pomoć ovih smjernica može se poboljšati kvaliteta hrane.
Lokalne obrazovne institucije trebaju imati za cilj pružiti našoj djeci domaću hranu u velikoj raznolikosti. Proizvodnja i potrošnja na lokalnom nivou smatra se načinom postizanja pravednije naknade za poljoprivrednike i kvalitetnijih domaćih prehrambenih proizvoda.
Cilj ovog programa jeste:
- poduprijeti uspostavu međusektorske radne skupine u državama članicama sudionicama;
- povećati cjelokupno razumijevanje, znanje i vještine vezane uz javnu nabavu hrane/prehrambenih proizvoda u odabranim javnim ustanovama;
- omogućiti veći izbor kvalitetnih namirnica za uravnotežene jelovnike u odabranim javnim ustanovama;
- preporučiti daljnju institucionaliziranu provedbu postupaka javne nabave za kvalitetnu hranu u zemljama EU.
Autor: Sanela Tukulija
WP7: Food procurement in public institutions – Best-ReMaP (bestremap.eu)