Od dvanaestog mjeseca 2023. godine, registrira se obolijevanje od morbila u epidemijskom obliku u Tuzlanskom kantonu. Posljednjih godina, imunizacijski obuhvati prvom dozom MRP cjepiva djece ciljnog dobnog uzrasta su oko 50% u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ove vrijednosti znak su pada kvaliteta kolektivnog imuniteta populacije protiv bolesti koje se mogu prevenirati cijepljenjem i prijetnja su za širenje epidemije.

Morbili (ospice, krzamak) su vrlo zarazna virusna bolest, koja se prenosi kapljičnim putem. Procjenjuje se da oko 90% osoba koje nisu imune će oboliti, ukoliko dođe u kontakt sa zaraženom osobom. Virus ostaje aktivan i zarazan u zraku i na zaraženim površinama do dva sata. Zaražena osoba može prenijeti virus od 4 dana prije pojave osipa, do 4 dana nakon pojave osipa. Uobičajeno trajanje bolesti je 7-10 dana.

Simptomi morbila su: uobičajeno povišena temperatura koja počinje 10-12 dana nakon izlaganja virusu, curenje nosa, kašalj, „vodenaste“ oči, male bijele mrlje (Koplikove pjege) na sluznici obraza. Nakon nekoliko dana, dolazi do izbijanja osipa, uobičajeno započinje na koži glave i vrata a zatim se širi po cijelom tijelu. Osip traje 5-6 dana.

Ozbiljne komplikacije se javljaju kod djece do 5 godina, i odraslih preko 30 godina starosti. Najozbiljnije komplikacije su: upala srednjeg uha, upala pluća, dijareja koja vodi do dehidratacije, sljepoća i encefalitisi (upala mozga).

Cijepljenje djece protiv morbila je ključna javnozdravstvena strategija u kontroli ove bolesti, kako kod nas tako i u drugim zemljama. Sigurno i učinkovito MRP cjepivo (cjepivo protiv morbila, rubeole i zaušnjaka) je u upotrebi u Bosni i Hercegovini preko četrdeset godina. Suradnja roditelja u razumijevanju i prihvatanju cijepljenja, usluge cijepljenja koje su pristupačne i prilagođene potrebama lokalnog stanovništva, te nadoknada propuštenog cijepljenja, su prioriteti u postizanju i održanju visokih obuhvata imunizacijom i sprječavanju potencijalne epidemije.

Prema Programu imunizacije u Federaciji Bosne i Hercegovine, predviđene su dvije doze MRP cjepiva, u dobi od 12. mjeseci i u šestoj godini, a sva propuštena cijepljenja se mogu nadoknaditi.

Informacije o aktuelnoj epidemiji morbila u Federaciji BiH možete pronaći na sljedećem linku:

Epidemija morbila u Federaciji BiH- 2024.