U skladu sa zacrtanim projektnim aktivnostima, u Šibeniku je od 23.09. do 24.09.2021. održan četvrti partnerski sastanak projekta HEPSC „Healthy eating preschools children“ (Zdrava ishrana predškolske djece). Sastanak su organizirali projektni parntneri iz Šibenika Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, a pored predstavnika Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, na sastanku su učestvovali i ostali projektni partneri, predstavinci Doma zdravlja Bar – Crna Gora, te predstavnik Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije.
Sastanak je otvorila direktorica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije,gđa. Diana Dulibić koja je riječima dobrodošlice pozdravila učesnike i predstavila program i teme sastanka. Potom je predstavnica vodećeg projektnog partnera gđa. Violeta Srzentić (Dom zdravlja Bar) prezentirala dosadašnji progres projekta, kao i buduće aktivnosti.
Uslijedilo je prezentiranje dosadašnjih aktivnosti svakog od projektnih partnera, a o napretku Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH je izvjestila koordinatorica projekta dr. Aida Filipović Hadžiomeragić. U daljnjem toku su razmjenjena iskustva među partnerima.
Projektnim partnerima je predstavljena metodologija i teme edukativnih radionica za predškolsku djecu, roditelje i osoblje vrtića od strane gđe. Nikoline Gaćina predstavnice tima iz Šibenika, a nakon toga je predstavljen i prijedlog edukacija za pedijatrijske sestre i diskusija o različitim načinima organiziranja savjetovanja kod svakog o projektnih parntera.
Shodno narednim projektnim aktivnostima, koje uključuju obuku laboratorijskog osoblja laboratorija za ispitivanje hrane koju će za ostale parntere održati projektni partneri iz Šibenika, voditeljica projekta PP2 Lidija Bujas i voditeljica laboratorija za ispitivanje hrane u ZZJZ ŠKŽ Nina Vuletin predstavile su ključnu projektnu aktivnost, testiranje energetske i nutritivne vrijednosti obroka koji se poslužuju u dječjim vrtićima Šibensko-kninske županije. Predstavljen je i sistem praćenja koji provodi Laboratorij za ispitivanje hrane i predmeta opće uporabe ZZJZ ŠKŽ u četiri kuhinje koje kuhaju i dostavljaju obroke dječjim vrtićima na području županije, a koji uključuje kontrolu kvaliteta hrane, uzorkovanje i analizu mikrobiološke ispravnosti obroka, utvrđivanje nutritivnog sastava obroka i analizu vode za piće. Predstavljen je zakonski okvir koji je osnova za provođenje mikrobiološku kontrolu hrane se kao Vodič za mikrobiološke kriterije za hranu, koji se koristi za ocjenu. Na sastanku je definirana metodologija obuhvata ciljnih grupa, učestalost uzorkovanja hrane i pića i parametri ispitivanja kako bi svi partneri mogli nabaviti potrebnu opremu i provoditi monitoring, uzorkovanja i laboratorijske analize. Podaci dobiveni navedenim ispitivanjima pomoći će boljem razumijevanju prehrambenih navika djece te kakvoće hrane koja se poslužuje u predškolskim ustanovama zemalja partnera.
Planirano je da se naredni partnerski sastanak održi krajem 2021. godine, a njegov domaćin će biti Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.
Projekt “Healthy eating preschools children“ – HEPSC (Zdrava ishrana predškolske djece) se provodi u okviru programa IPA Cross – border Cooperation Programme Croatia – Bosnia and Herzegovina – Montenegro 2014 – 2020., Prioritetna osa 1 – Poboljšanje kvalitete usluga u javno-zdravstvenom i sektoru socijalne skrbi. Projekt provodi JZU Dom zdravlja Bar, s partnerima ZZJZ Šibensko-kninske županije, ZZJZ Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvo rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije.
Projekt je sufinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije. Ukupna vrijednost projekta je 657.923,36 Eura, od čega je EU sufinanciranje 559.234,85 Eura. Projekat traje 24 mjeseca, a završetak se očekuje 30. rujna 2022. godine.