Rezolucijom 74/209 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, od 19. decembra 2019. godine, proglašen je Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane. Šesta obljetnica Međunarodnog dana podizanja svijesti o gubicima i bacanju hrane, 29. septembra 2025. godine, poziva na proširenje i jačanje napora svih zainteresiranih strana u smanjenju gubitaka i otpada od hrane (FLW – Food loss and waste), kao ključnog elementa obezbjeđivanja održive prehrambene budućnosti za sve.
Očekuje se da će svjetska populacija, koju trenutno čini 8,2 milijarde ljudi, porasti na gotovo 9,7 milijardi ljudi do 2050. godine. Osiguravanje da sadašnje i buduće populacije imaju dovoljno nutritivno vrijedne hrane, zahtijeva nove načine djelovanja i usklađene napore za poboljšanje održivosti i otpornosti agro-prehrambenih sistema na globalnom nivou.
Nažalost, procjenjuje se:
-da je 13% hrane – što odgovara 1,25 milijardi tona , izgubljeno na globalnom nivou nakon žetve i prije dolaska na police maloprodaje u 2021. godini;
-da je 19% hrane – što odgovara 1,05 milijardi tona – bačeno u domaćinstvima, ugostiteljstvu i maloprodaji u 2022. godini;
-da domaćinstva produkuju 60% globalnog otpada od hrane;
-da se jedan od jedanaest ljudi u svijetu suočio s glađu u 2023. godini;
-da bačena hrana generiše 8 do 10% globalne emisije stakleničkih gasova.
Smanjenje gubitaka i otpada od hrane pomaže u zaštiti prirodnih resursa i biodiverziteta, smanjenju zagađenja i emisije stakleničkih gasova, te maksimiziranju iskorištenosti proizvedene hrane. Stoga je FLW ključno za obezbjeđivanje efikasnih, inkluzivnih, otpornih i održivih agro-prehrambenih sistema, kao i za unaprjeđenje sigurnosti hrane, ishrane i zdravlja. Takođe, sprječavanje i smanjenje otpada hrane smanjuje emisiju metana i korištenje resursa (poput zemljišta, vode i energije) potrebnih za proizvodnju hrane.
Vrijeme je da svi – od proizvođača, investitora, aktera u lancu snabdijevanja do potrošača svih uzrasta, kao i akademske zajednice i istraživača, civilnog društva, privatnog i javnog sektora, preduzmu hitne mjere kako bi proširili i ojačali napore, pojedinačno i kolektivno, u smanjenju gubitaka i otpada od hrane radi obezbjeđivanja sigurnog pristupa hrani.
Preporuke za vlade
- Ulaganje u nacionalne sisteme podataka o poljoprivredi i hrani radi prikupljanja informacija važnih za transformaciju agroprehrambenih sistema;
- Korištenje metodologije Indeksa gubitaka hrane (FLI) i Indeksa otpada od hrane (FWI) za mjerenje i izvještavanje te identificiranje kritičnih tačaka i praćenje napretka;
- Podrška implementaciji nacionalnih strategija i planova, razvoj infrastrukture i inovacija radi ekonomske održivosti, prevencije i smanjenja gubitaka i otpada od hrane;
- Širenje obrazovnih i informativnih kampanja te intervencija za promjenu ponašanja kako bi se smanjili gubici i otpad od hrane;
- Saradnja s akademskim i privatnim sektorom i podrška istraživanjima s ciljem prevencije, smanjenja, ponovne upotrebe i recikliranja gubitaka i otpada hrane, radi njihovog održivog korištenja;
- Usvajanje politika koje obeshrabruju bacanje hrane i osiguravanje regulatornog, institucionalnog i političkog okruženja s podsticajima za primjenu i širenje uspješnih inovacija koje ubrzavaju smanjenje gubitaka i otpada od hrane.
- Podsticanje aktera u lancu snabdijevanja i privrede da prošire napore na smanjenju gubitaka i otpada hrane, primijene principe cirkularne ekonomije i unaprijede održivost poslovanja.
Preporuke za privredne subjekte
- Uključivanje u javno–privatna partnerstva, saradnja kroz lance snabdijevanja kako bi se maksimalno spriječili gubici i otpad hrane, potaklo doniranje viškova hrane;
- Povećanje transparentnosti i odgovornosti kroz mjerenje i javno izvještavanje o gubicima i otpadu hrane;
- Korištenje komunikacijskih kanala prehrambenih kompanija za podizanje svijesti potrošača i pružanje praktičnih rješenja za smanjenje otpada hrane u domaćinstvima.
Reference: international-day-awareness-food-loss-and-waste – Food Safety