Završen projekat Zdrava ishrana djece preškolskog uzrasta – Healthy Eating of Preschool Children – HEPSC IPA – Interreg CBC

S januarom 2023. godine, okončana je implementacija projekta Zdrava ishrana djece preškolskog uzrasta – Healthy Eating Preschool Children, ili skraćeno HEPSC. Projekt se bavio problemom gojaznosti kod djece predškolskog uzrasta, a provodio ga je Dom zdravlja Bar sa partnerima: Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH iz Mostara te Ministarstvom rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije iz Livna.

Glavni cilj projekta bio je podizanje svijesti o potrebi i održavanju zdravog načina života predškolske djece, kao i unaprjeđenje sistema kontrole kvalitete i sigurnosti hrane u predškolskim ustanovama s ciljem poboljšanja prehrambenih navika i sveukupnog zdravlja djece.

Uspjeh projekta HEPSC utemeljen je na četiri osnovna elementa: vanjska saradnja i edukacije, nabavka nove opreme, jačanje partnerstva i upravljanje projektom.

Edukacija je bila usmjerena na različite grupe dionika – prvu i najvažniju grupu činila je edukacija djece, roditelja, odgojitelja, kuhara i osoblja uključenog u organizaciju ishrane u vrtićima.

Za djecu je organizirano 85 veselih i poučnih radionica. kroz koje je 1250 mališana steklo prva znanja o zdravim prehrambenim navikama.

Za roditelje i odgojitelje je organizirano 89 zanimljivih susreta. Njih 730 je poslušalo preporuke stručnjaka – nutricionista o zdravom načinu prehrane i navikama koje djeca stječu u obitelji.

Edukacijom je obuhvaćeno i laboratorijsko osoblje čiji je kapacitet ojačan obukom za provođenje analiza nutritivnog sastava hrane, a partnerske institucije su dobile novu laboratorijsku opremu za ispitivanje zdravstvene ispravnosti i kvalieta hrane i vode.

Zdravstveno osoblje je pohađalo radionice o zdravoj ishrani djece predškolskog uzrasta, kako bi se uspostavile ili ojačale usluge savjetovanja za djecu i roditelje.

Još jedan od važnih rezultata projekta se odnosi na osnivanje savjetovališta za pravilnu ishranu i zdrav način života djece i roditelja na području Šibenika, Mostara, Livna i Bara. Savjetovališta su dobivanjem opreme i obukom kadra osposobljena za provođenje preventivnih  programa i usluga savjetovanja za djecu i njihove roditelje.

Značajni rezultati projekta se odnose i na stvaranje snažnog partnerstva sudionika kroz partnerske sastanke na kojima su se razmjenjivala znanja i iskustava u svrhu zaštite i očuvanja zdravlja.

Stečena znanja, iskustva i nova oprema značajno će pomoći partnerima u borbi protiv dječije gojaznosti.

Više o projektu pročitajte u HEPSC Biltenu  br.4. (link: https://www.zzjzfbih.ba/promocijom-zdravih-prehrambenih-navika-pracenjem-i-kontrolom-kvalitete-hrane-do-unapredenja-zdravlja-djece-2/)

 

 

 

 

Pročitajte više

Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH na radionici „Datalab Mortality BoCO-19“ u Berlinu

U sklopu projekta BoCO-19, koji vodi Institut Robert Koch (Njemačka), u Berlinu je od 04-07.07.2022. godine održana radionica „Datalab Mortality BoCO-19“.

Glavni cilj radionice je harmonizacija metodologije između partnerskih institucija iz Jugoistočne Evrope, Centralne Azije i Kavkaza (14 partnerskih institucija) u pogledu indikatora YLL, viška smrtnosti, a s ciljem praćenja efekata pandemije COVID-19. Svrha radionice je naučiti o metodologiji procjene godina gubitka života usljed smrti od COVID-19, te metodologiji izračuna viška smrtnosti tokom pandemije COVID-19.

U sklopu radionice održane u Berlinu, obavljena je posjeta Institutu Robert Koch.

Institut Robert Koch jedna je od najstarijih institucija za javno zdravlje ove vrste u svijetu, te je od osnivanja 1891. do 1904. godine Institut vodio Robert Koch, doktor i istraživač koji je, kao rezultat svojih istraživanja vezano za antraks, prvi utvrdio vezu između infektivnog agensa i bolesti. Kasnije je otkrio uzročnik tuberkuloze za koji je 1905. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu. Predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine posjetili su muzej Instituta, te mauzolej Robert Kocha:

https://www.rki.de/EN/Content/Institute/Museum_Mausoleum/museum_en.html

Projekat BoCO-19 je podržan od strane Ministarstva zdravlja Njemačke, a provodi ga Institut Robert Koch:

https://www.burden-eu.net/news/spotlight/323-boco-19/

https://ghpp.de/en/projects/boco-19/

Radionici su prisustvovali Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH mr.sc. Siniša Skočibušić, dr.med. i mr.sci.dr Šeila Cilović-Lagarija, spec. socijalne medicine, rukovodilac Službe za zdravstvenu statistiku Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Pročitajte više

Posjeta partnera Wholegrain projekta iz Danske i Slovenije Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH

U Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH danas je održan sastanak sa partnerima WholeGrain projekta iz Danske i Slovenije (Danish Veterinerian and Food Agency DVFA i Chamber of Commerce of Slovenia (CCISCAFE))  u okviru njihove posjete Bosni i Hercegovini.

Projekat WholeEUGrain je finansiran iz Trećeg zdravstvenog programa Evropske unije (2014- 2020), programski prioritet 1. Promocija zdravlja, prevencija bolesti i poticanje okruženja koje podržava zdrave stilove života, uzimajući u obzir “načelo zdravlja u svim politikama” (3HP. 1.1.1).

Konzorcij partnera u projektu čine Rumunija, Slovenija, Danska, te Bosna i Hercegovina.

Projekat WholeEUGrain ima za cilj prenošenje iskustva Danske u uspostavi i vođenju partnerstva za cjelovite žitarice na druge evropske zemlje.
Postoj niz dokaza da konzumacija cjelovitih žitarica može značajno smanjiti rizik od oboljenja poput dijabetesa tipa 2, bolesti srca i krvnih žila i nekih vrsta raka, a s druge strane unos cjelovitih žitarica u mnogim Evropskim zemljama, kao i kod nas nije zadovoljavajući.

Uspostava partnerstva za cjelovite žitarice u Danskoj je za manje od 10 godina rezultirala dvostrukim povećanjem unosa cjelovitih žitarica u Danskoj populaciji.

Projekat WholEUGrain ima za cilj davanje podrške državama članicama EU u njihovim naporima da u svojim zemljama implementiraju parnterstvo za cjelovite žitarice prema primjeru danskog modela i time poboljšaju ponudu hrane u različitim zemljama, što će imati dugoročni pozitivan učinak na povećanje unosa cjelovitih žitarica i zdraviju ishranu populacija

Partneri iz Danske i Slovenije posjetili su Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu, kako bi predstavili WholeGrain projekat, potakli na pridruživanje Zavoda kao partnera, te potakli na uspostavu partnerstva za cjelovite žitarice u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na sastanku je, pored održane prezentacije, prezentiran i kratki video o WholEUgrain projektu, nakon čega je uslijedila diskusija o naučenim lekcijama, izazovima, mogućnostima i narednim koracima u formiranju nacionalnog/regionalnog partnerstva.

U nastavku je održan i sastanak partnera WholeGrain projekta iz Danske i Slovenije i članova radnog tima projekta iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH sa potencijalnim sudionicima u partnerstvu za cjelovite žitarice u Federaciji BiH koji je uključio predstavnike privatnog sektora, te predstavnike relevantnih resornih ministarstava i institucija.

Sastanku su pristustvovali predstavnici Mlina i pekare Ljubača iz Tuzle, Federalnog ministarstva trgovine, Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Privredne komore  Federacije BiH, Agencije za sigurnost hrane BiH, te Udruženja kardiologa Bosne i Hercegovine.

Tim povodom je, pored predstavljanja projekta, prezentirano pozitivno iskustvo Slovenije u formiranju partnerstva za cjelovite žitarice, nakon čega su partneri za degustaciju ponudili danske i slovenačke proizvode od cjelovitih žitarica.

Pročitajte više

BoCO-19 – The Burden of Disease due to COVID-19

U sklopu projekta BoCO-19, koji vodi Institut Robert Koch iz Berlina (Njemačka), održana je prva BoCO radionica u Beogradu od 22. do 26. novembra 2021. godine.

Glavni cilj radionice je jačanje podrške istraživanju, harmonizacija metodologije između partnerskih institucija iz Jugoistočne Evrope, Centralne Azije i Kavkaza (14 partnerskih institucija) u pogledu indikatora zdravlja stanovništva (YLL, YLD) sa ciljem praćenja efekata pandemije na društvo.

Svrha radionice je naučiti o metodologiji procjene opterećenja društva sa bolešću, povredama i faktorima rizika za vrijeme COVID-19.

Odgovorna za organizaciju radionice ispred projekta BoCO -19 bila je prof. dr Milena Šantrić-Milićević, Institut za socijalnu medicinu, Medicinski fakultet Univerziteta u Beogradu, koja je ujedno i potpredsjednik EU Cost Akcije CA 18218 – European burden of Disease Network.

Zavod za javno zdravstvo FBiH je član EU Cost Akcije CA 18218- European burden of Disease Network (www.burden-eu.net).

Projekat BoCO-19 je podržan od strane Ministarstva zdravlja Njemačke, a provodi ga Institut Robert Koch, linkovi u nastavku:

https://www.burden-eu.net/news/spotlight/323-boco-19/

https://ghpp.de/en/projects/boco-19/

Radionici su prisustvovali Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH mr.sc. Siniša Skočibušić, dr. med. i mr.sci.dr Šeila Cilović-Lagarija, spec. socijalne medicine, rukovodilac Službe za zdravstvenu statistiku Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Pročitajte više

Održana obuka istraživačkih timova u sklopu istraživanja Best-ReMaP JA

U ponedjeljak, 15.11.2021. godine, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH održana je obuka istraživačkih timova iz Instituta za javno zdravlje RS i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, u sklopu istraživanja Best-ReMap JA. Na edukaciji je prisustvovalo 10 članova istraživačkih timova. U tekućem mjesecu će se krenuti sa prikupljanjem i unosom podataka u pet najvećih prehrambenih trgovačkih centara u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Projekat  Best-ReMaP JA  (reformulacija, marketing i javne nabavke – Best-ReMaP JA)  je inicijativa koju preko Trećeg zdravstvenog programa EU,  implementira dvadeset država unutar i izvan EU, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Glavni fokus Best-ReMaP JA je na prilagođavanju, umnožavanju i provođenju efikasnih zdravstvenih intervencija, zasnovanih na praksama koje dokazano djeluju u područjima reformuliranja hrane, smanjenju reklamiranja nezdrave hrane djeci i javnoj nabavi zdrave hrane u javnim okruženjima, doprinoseći tako povećanoj ponudi zdravijih opcija prerađene hrane (smanjenjem soli, šećera i masti iz prerađene hrane) dostupnih na tržištima EU I izvan nje.

Kroz period od tri godine, Best-ReMaP JA implementirat će tri najbolje prakse, koje su u transparentnom procesu odabrale Upravljačka grupa za promociju i prevenciju (SGPP) i Visoka grupa za prehranu i fizičku aktivnost (HLG-N & PA).

JA će implementirati evropski standardizirani sistem praćenja za reformulaciju prerađene hrane.

Cilj JA je pružiti harmonizirani pristup EU smanjenju nezdravog (digitalnog) marketinga hrane djeci i adolescentima i koristiti već razvijene alate za usklađeno praćenje (digitalnog) marketinga.

Pilot katalog hrane testirat će se u postupku javne nabave kako bi se doprinijelo većoj kvaliteti jelovnika, osiguravajući transparentnost i kvalitet nabavljene hrane u javnim institucijama.

Provedbu ovog istraživanja u Bosni i Hercegovini obavit će Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Institut za javno zdravlje RS.

 

Pročitajte više