Kampanja za svjetski dan protiv pušenja – 31. svibnja 2014.

[rollover-tabs name=”id” ][rollover-tab name=”tab1″ label=”Povećanje poreza na duhan”]

Izrezak

Globalna epidemija duhana ubija gotovo 6 miliona ljudi svake godine, od čega je više od 600 000 nepušača koji umiru od udisanja dima u zadimljenom okruženju, kao posljedica tzv. pasivnog pušenja. Ako se ništa ne preduzme, epidemija će ubiti više od 8 miliona ljudi svake godine do 2030. Više od 80 % smrti se može spriječiti, posebno u zemljama s niskim i srednjim primanjima. Za Svjetski dan bez duhana 2014. godine Svjetska zdravstvena organizacija sa svojim partnerima poziva druge zemlje da se uključe u akciju povećanje poreza na duhan. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

[/rollover-tab][rollover-tab name=”tab2″ label=”Efekti prestanka” ]

20 min. Pad tlaka na normalne vrijednosti.
Normalizacija temperature dlanova i stopala.
8 sati Nivo CO u krvi se normalizuje.
24 sata Smanjuje se rizik nastanka srčanog udara.
2 nedelje Poboljšanje cirkulacije i funkcije pluća za 30%.
1-9 mjeseci Smanjuju se kašalj, umor, otežano disanje, poboljša se funkcija pluća i smanjuje mogućnost infekcije.
1 godina Šanse za dobijanje  srčanog udara su smanjene za 50 %.
5 godina Smanjene su šanse za dobijanje moždanog udara.
10 godina Rizik od smrti usljed karcinoma pluća, usta i grla, jednjaka, mokraćne bešike, bubrega i pankerasa smanjen za 50 %.
15 godina Rizik od koronarne srčane bolesti jednak je onom kod nepušača.

[/rollover-tab][rollover-tab name=”tab3″ label=”7 koraka za pomoć” ]

Quit-smoking-A-ZPrestanak pušenja zahtjeva nekoliko bitnih odluka. Kako ih pravilno donijeti te postaviti jasne ciljeve zašto prestati sa pušenjem pročitajte u 7 bitnih koraka za pomoć u prestanku pušenja.
[/rollover-tab][/rollover-tabs]

 test  anketa  koliko
Pročitajte više

UPOZORENJE!

acideMole se aktivisti koji prikupljaju pomoć za stanovništvo na područjima zahvaćenim poplavama i dostavljaju hranu evakuisanom stanovništvu smještenom u kolektivnim prihvatilištima da posebno obrate pažnju na lako kvarljive namirnice i da ne dijele iste jer u većini alternativnih smještaja nemaju mogućnost čuvanja takve hrane (jaja, salama, viršle, svježe meso, sir, jogurt, maslac). Konzumiranje pokvarene hrane može dovesti do pojave crijevnih zaraznih oboljenja te Vas molimo da se pridržavate ovih uputa.

Pročitajte više

DDD mjere koje se provode nakon asanacije, mehaničkog čišćenja terena!

dddU provođenju preventivnih mjera asanacije (sanitacije) moraju učestvovati:

svi građani, pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, tj. općenito sve one
kojima su dostupne otvorene površine ili nastambe;

Obvezna preventivna DDD vrši se sukladno epidemiološkim i sanitarno-higijenskim indikacijama i to u :
– Objektima za proizvodnju, skladištenje, promet živežnih namirnica
– Objektima za skladištenje sirovina
– Javnim vodoopskrbnim objektima
– Objektima za uklanjanje otpadnih tvari i voda
– Zdravstvenim ustanovama
– Objektima kolektivnog smještaja
– Javnim prijevoznim sredstvima,
– Stambenim objektima
– Drugim javnim objektima, sredstvima i površinama
– Otvorenim i zatvorenim vodotocima, parkovima, grobljima
– Kanalizacijskom sustavu

Pročitajte više

Dojenje i ishrana djece do godine dana u kriznim situacijama

bebaS ciljem olakšavanja krizne situacije izazvane poplavama na području Bosne i Hercegovine, skrećemo pažnju na važnost dojenja u zaštiti i smanjenju rizika od obolijevanja dojenčadi, te  na potrebu da se dojenje aktivno zaštiti  i podrži.

Majčino mlijeko je najbolja hrana za bebe u kriznim situacijama. Majčino mlijeko je higijenski ispravno i sigurno, nutritivno punovrijedno, a djeca starosti do 6 mjeseci ne trebaju nikakvu drugu hranu ni piće, osim majčinog mlijeka.

Nedostatak higijenski ispravne vode i energenata neće uticati na ishranu bebe koja doji jer majčino mlijeko ne zahtijeva nikakvu pripremu.

Majke koje doje treba da nastave dojiti svoje dijete jer će na taj način zaštititi svoju bebu od bolesti i pothranjenosti. Dojenjem se ujedno održava daljnja proizvodnja mlijeka – što češće majka doji svoju bebu, ona proizvodi više mlijeka. Tako se, i u ovim kriznim sitacijama, osigurava sigurna zaliha hrane za vašu bebu.

Pročitajte više