Zaprašivanje u općinama Odžak, Domaljevac-Šamac i Orašje

TRA3146U petak, 06.06.2014. godine na području općina Odžak, Domaljevac-Šamac i Orašje biće izvršeno zaprašivanje iz zraka protiv odraslih formi komaraca koji su prenosioci mnogih zaraznih oboljenja, a čiji se broj povećao nakon velikih poplava koje su zadesile ova područja. Zaprašivanje će se obaviti u 4 poleta i to dva ujutro i dva predveče, ukoliko to vremenski uvjeti budu dozvoljavali.

Dva poljoprivredna aviona tvrtke Airtractor iz Hrvatske polijetaće iz Vinkovaca, a zaprašivanje će biti izvršeno preparatom Neropitroid premium.

Tijekom zaprašivanja se sve osobe,  naročito osobe sa kroničnim respiratornim bolestima i dišnim tegobama, kao i hrana,  pčele i sve ostale domaće životinje trebaju skloniti od direktnog utjecaja sredstva koje će se raspršiti avionima. U tu svrhu preporučujemo da prije zaprašivanja sklonite sve životinje i hranu koja je pohranjena na otvorenom, a tijekom vremena zaprašivanja zatvorite prozore i boravite u zatvorenom prostoru. Svu hranu, voće i povrće koje neće biti moguće zaštititi prilikom zaprašivanja potrebno je prije uporabe dobro oprati, kako bi se izbjegli mogući neželjeni utjecaji sredstava za adulticidni tretman komaraca.

Mole se građani da se pridržavaju ovih uputa.

Pročitajte više

Svjetski dan zaštite životne sredine 5. juni – „Mala ostrva i klimatske promjene“

news-2009-june-priroda_917085802Svjetski dan zaštite životne sredine prvi put je obilježen 1972. godine i predstavlja glavni alat pomoću kojeg Ujedinjene nacije stimulišu podizanje globalne svijesti o značaju zaštite životne sredine i pozivaju na političku angažovanost i preduzimanje konkretnih mjera. Zaštita životne sredine podrazumijeva skup različitih postupaka i mjera koje sprječavaju ugrožavanje životne sredine s ciljem očuvanja biološke ravnoteže. Ove godine, tema Svjetskog dana zaštite životne sredine je „Klimatske promjene i mala ostrva“.

Pročitajte više

Kampanja za svjetski dan protiv pušenja – 31. svibnja 2014.

[rollover-tabs name=”id” ][rollover-tab name=”tab1″ label=”Povećanje poreza na duhan”]

Izrezak

Globalna epidemija duhana ubija gotovo 6 miliona ljudi svake godine, od čega je više od 600 000 nepušača koji umiru od udisanja dima u zadimljenom okruženju, kao posljedica tzv. pasivnog pušenja. Ako se ništa ne preduzme, epidemija će ubiti više od 8 miliona ljudi svake godine do 2030. Više od 80 % smrti se može spriječiti, posebno u zemljama s niskim i srednjim primanjima. Za Svjetski dan bez duhana 2014. godine Svjetska zdravstvena organizacija sa svojim partnerima poziva druge zemlje da se uključe u akciju povećanje poreza na duhan. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE

[/rollover-tab][rollover-tab name=”tab2″ label=”Efekti prestanka” ]

20 min. Pad tlaka na normalne vrijednosti.
Normalizacija temperature dlanova i stopala.
8 sati Nivo CO u krvi se normalizuje.
24 sata Smanjuje se rizik nastanka srčanog udara.
2 nedelje Poboljšanje cirkulacije i funkcije pluća za 30%.
1-9 mjeseci Smanjuju se kašalj, umor, otežano disanje, poboljša se funkcija pluća i smanjuje mogućnost infekcije.
1 godina Šanse za dobijanje  srčanog udara su smanjene za 50 %.
5 godina Smanjene su šanse za dobijanje moždanog udara.
10 godina Rizik od smrti usljed karcinoma pluća, usta i grla, jednjaka, mokraćne bešike, bubrega i pankerasa smanjen za 50 %.
15 godina Rizik od koronarne srčane bolesti jednak je onom kod nepušača.

[/rollover-tab][rollover-tab name=”tab3″ label=”7 koraka za pomoć” ]

Quit-smoking-A-ZPrestanak pušenja zahtjeva nekoliko bitnih odluka. Kako ih pravilno donijeti te postaviti jasne ciljeve zašto prestati sa pušenjem pročitajte u 7 bitnih koraka za pomoć u prestanku pušenja.
[/rollover-tab][/rollover-tabs]

 test  anketa  koliko
Pročitajte više

UPOZORENJE!

acideMole se aktivisti koji prikupljaju pomoć za stanovništvo na područjima zahvaćenim poplavama i dostavljaju hranu evakuisanom stanovništvu smještenom u kolektivnim prihvatilištima da posebno obrate pažnju na lako kvarljive namirnice i da ne dijele iste jer u većini alternativnih smještaja nemaju mogućnost čuvanja takve hrane (jaja, salama, viršle, svježe meso, sir, jogurt, maslac). Konzumiranje pokvarene hrane može dovesti do pojave crijevnih zaraznih oboljenja te Vas molimo da se pridržavate ovih uputa.

Pročitajte više