Svjetski dan voda 2019. – „Nikoga ne smijemo ostaviti po strani- voda za sve!“

Inicijativa za međunarodno obilježavanje Dana voda, pokrenuta je 1992. godine u Rio de Ženeiru za vrijeme održavanja UN-ove Konferencije o okolišu i razvoju (UNCD). Usvojivši Rezoluciju, Generalna  skupština UN-a proglasila je 22.mart  Svjetskim danom voda, koji se obilježava svake godine. Na ovaj način, ukazuje se na nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svijeta i na važnost zaštite okoliša i vodnih resursa od zagađenja. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana voda  je Nikoga ne smijemo ostaviti po strani– voda za sve!“

Pročitajte više

Sezonska gripa- epidemiološka situacija (19.03.2019.)

U Federaciji BiH i dalje se bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi, uz smanjenje aktivnosti u odnosu na prethodni tjedan. Oboljeli se registriraju u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Referalnoj laboratoriji za gripu do sada je testiran 371 uzorak, od kojih je 140 pozitivno na virus gripe tip A, i to 76 uzoraka na podtip A(H3N2) i 64 na podtip A(H1N1)pdm09.

Pročitajte više

Projekat jačanja sestrinstva u BiH (ProSes) traži kvalificirane medicinske sestre/tehničare iz BiH za članove savjetodavnog odbora medicinskih sestara

Bosna i Hercegovina se suočava sa mnogobrojnim izazovima u oblasti zdravstva, među kojima su i sve starije stanovništvo, porast nezaraznih bolesti i problema mentalnog zdravlja, te ozbiljno zagađenje. Ovi trendovi, zajedno sa drugima kao što su prelazak njege iz bolnica u zajednice i domove pacijenata, i sve veći naglasak na promociji zdravlja i prevenciji bolesti, doveli su do potrebe za kvalificiranijom radnom snagom u zdravstvu, a posebno za medicinskim sestrama/tehničarima.

Kvalitetno obrazovane i stručne medicinske sestre/tehničari mogu značajno doprinijeti ostvarenju visokog kvaliteta života pojedinaca i zajednica pružanjem kvalitetnih usluga svima, a posebno ranjivim i socijalno isključenim skupinama stanovništva.

Pročitajte više

Priopćenje povodom porasta broja oboljelih od morbila u Federaciji BiH

Porast broja morbila ili ospica koji je zabilježen u 2019. godini u Federaciji BiH (113 prijavljenih slučajeva u Kantonu Sarajevo, 7 u Srednjobosanskom i 1 u Zeničko-dobojskom kantonu) predstavlja rizik za daljnje širenje ove bolesti među osjetljivom populacijom u Federaciji Bosne i Hercegovine (Federaciji BiH).

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je, odmah po saznanju o povećanom broju oboljelih, uputio dopis svim kantonalnim zavodima za javno zdravstvo da se intenziviraju mjere za sprječavanje širenja bolesti, u skladu sa Strateškim planom eliminacije morbila, rubeole i prevencije kongenitalne infekcije virusom rubeole evropskog regiona Svjetske zdravstvene organizacije, što znači jačanje sistema nadzora koje uključuje temeljito istraživanje slučajeva, njihovo laboratorijsko potvrđivanje i povećan stepen vakcinisanih.

Pročitajte više

Sezonska gripa- epidemiološka situacija (12.03.2019.)

U Federaciji BiH i dalje se bilježi srednja aktivnost bolesti sličnih gripi, uz smanjenje aktivnosti u odnosu na prethodni tjedan. Oboljeli se registriraju u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Referalnoj laboratoriji za gripu do sada je testirano 357 uzoraka, od kojih je 135  pozitivno na virus gripe tip A, i to 75 uzoraka na podtip A(H3N2) i 60 na podtip A(H1N1)pdm09.

Pročitajte više