10. oktobar Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetska federacija za mentalno zdravlje (WFMH) je 10. oktobra 1992. osnovala i inicirala Svjetski dan mentalnog zdravlja.

Ovogodišnji dan podržavaju WHO, Međunarodno udruženje za prevenciju samoubistava i Udruženje za globalno mentalno zdravlje

Svjetski dan mentalnog zdravlja 2019. godine: ima za cilj skretanje pažnje na prevenciju samoubistava

Svakih 40 sekundi netko izgubi život zbog samoubistva.

Mentalno zdravlje treba promatrati kao izvor ljudskog kapitala ili blagostanja u društvu, tj ne oslanjati se samo na pojedinim osobna svojstvima, već i društvene okolnosti u kojem se ljudi nalaze i  žive.

Pročitajte više

Održan Simpozij Udruženja ljekara specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH

U Zenici je u organizaciji Udruženja ljekara specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH i Instituta za zaštitu zdravlja i sigurnost hrane Zenica, u periodu od 26-28.09.2019. godine održan Peti simpozij specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije Bosne i Hercegovine. Moto Simpozija „Zdravlje-zajednička odgovornost“ je imao za cilj da istakne značaj zajedničkog djelovanja i saradnje svih segmenata društva u zaštiti zdravlja stanovništva. Na Programu Simpozija je bilo ukupno 52 rada, koji su obuhvatili stručni i naučni pristup u rješavanju aktuelne problematike iz oblasti javnog zdravstva, sa posebnim osvrtom na epidemiološku situaciju i povećano obolijevanje od bolesti koje se mogu prevenirati vakcinacijom.

Pročitajte više

Svjetska sedmica dojenja 2019.– “Osnažimo roditelje-omogućimo dojenje”

Svjetska sedmica dojenja kao jedan od važnih datuma u Kalendaru zdravlja obilježava se i u našoj zemlji. Moto ovogodišnje Svjetske sedmice dojenja je “Osnažimo roditelje – omogućimo dojenje”, a cilj je informisati širu i stručnu javnost o značaju dojenja, njegovim dobrobitima za dijete, majku, zajednicu i cijelo društvo, za zdrav rast i razvoj djece i njihov budući doprinos društvu.

Majke donose odluku o dojenju, ali trebaju podršku očeva/partnera, porodice, poslodavaca, radne okoline i cijele zajednice da bi mogle uspješno dojiti i nakon prvih mjeseci bebinog života.

Pročitajte više

Svjetski dan srca 2019.

Sa ciljem informisanja javnosti i iniciranja intervencija relevantnih ustanova, Svjetska kardiološka federacija još od 2000. godine obilježava Svjetski dan srca. Ove godine, uz slogan “Budi heroj svoga srca “ obilježava se Svjetski dan srca širom svijeta i sve nas  podsjeća da su bolesti srca i krvnih sudova još uvijek vodeći uzrok smrtnosti u svijetu.

Prema procjenama SZO, bolesti srca i krvnih sudova predstavljaju najveći uzrok opterećenja bolestima (DALYs) u svijetu.

Pročitajte više

10. rujan/septembar – Svjetski dan prevencije samoubojstva/suicida (WSPD)

Svjetski dan prevencije samoubojstva/suicida (WSPD), 10. rujna/septembra, iniciralo je 2003. godine Međunarodno udruženje za suzbijanje samoubistva (IASP), a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podržava obilježavanje ovog dana. Obilježavanjem dana, u globalnoj epidemiji samoubistava podiže se svijest o potrebi i mogućnosti sprječavanja oduzimanja vlastitog života, dijeleći mogućnost i odgovornost svih ljudi.

Pročitajte više