Press "Enter" to skip to content

Zika virusna infekcija

0

mosZika groznica je virusna bolest koja se prvenstveno prenosi ugrizom zaraženog komarca koji pripada vrsti Aedes, koji je uglavnom prisutan u tropskim krajevima. To je ista vrsta komarca koji prenosi Denga, Chikungunya i žutu groznicu.
Virus cirkulira u Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i Pacifiku. Prema podacima Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), Zika virus je prisutan u velikom broju zemalja (Barbados, Bolivija, Brazil, Kolumbija, Dominikanska Republika, Ekvador, El Salvador, Francuskoj Gvajani, Gvadalupa, Gvatemala, Gvajana, Haiti, Honduras, Martinique, Meksiko, Panama, Paragvaj, Portoriko, Sveti Martin, Surinam, Američki Djevičanski Otoci, Venezuela).
U Evropi je do sada zabilježeno svega nekoliko slučajeva ove infekcije kod ljudi koji su boravili u zahvaćenim područjima.
U većini slučajeva infekcija je asimptomatska, dok se kod manjeg broja zaraženih pojave obično blagi smptomi koji uključuju temperaturu, glavobolju, slabost, bol u mišićima i zglobovima, osip po koži, konjuktivitis, koji traju 2-7 dana. Tokom velike epidemije u Francuskoj Polineziji i Brazilu u 2013. i 2015. posumnjalo se da virus ima potencijala za neurološke i autoimune komplikacije, a na sjeveroistoku Brazila, povećanje broja oboljelih od Zika virusne infekcije dovodi se u vezu sa povećanjem broja beba rođenih sa mikrocefalijom. U toku je istraživanje povezanosti infekcije ovim virusom sa mikrocefalijom kod beba. Specifičnog liječenja kao i vakcine- nema.
Slučajevi infekcije u Federaciji BiH nisu nikada registrirani. Zima je godišnje doba kada nema aktivnosti komaraca, i rizik od širenja te infekcije je vrlo nizak.
S obzirom da je po svim dosadašnjim saznanjima infekcija najopasnija za trudnice, ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se da odgode put u rizična područja, a ako to nije moguće, važno je da sve vrijeme boravka u zaraženom području provode mjere zaštite od uboda komaraca. Svaki putnik koji unutar tri sedmice po povratku iz rizičnih područja razvije simptome bolesti, traba upoznati svog ljekara o putovanju.

Ukoliko dođe do širenja vektora, rješavanje problema će zahtijevati multisektorski pristup i uključivanje više institucija sistema. Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH prati epidemiološku situaciju i postupaće shodno svojim nadležnostima.