Press "Enter" to skip to content

U Mostaru održan Drugi simpozij specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH

0

pocetnaMostar je od 10-12.decembra/prosinca 2015. godine bio domaćin specijalistima javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH na Drugom simpoziju pod motom „Javno zdravstvo i pravo na zdravlje“.

Simpozij je organiziralo Udruženje specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH, pod pokroviteljstvom UNDP BiH, a uz potporu Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Zavoda za javno zdravstvo HNK, kao i Ljekarske/liječničke komore HNK/Ž.

Tokom trodnevnog rada Simpozija prezentirana su  62 znanstvena rada, a teme su obuhvatile javno-zdravstvene aspekte ljudskih prava, uključujući korištenje zdravstvene zaštite, zatim procjenu zdravstvenog stanja i čimbenika rizika, aktualne epidemiološke probleme i imunizaciju, okoliš i održivi razvoj, mentalno zdravlje i nasilje, stigmu i diskriminaciju.

Predsjednik Udruženja prim. dr Željko Ler istaknuo je kako je zadatak djelatnika u zdravstvu napraviti što više manevarskog prostora izvršnoj vlasti, kako bi javno zdravstvo moglo u punoj mjeri doći do izražaja, a što bi u konačnici trebalo rezultirati zdravljem stanovništva BiH. Naglasio je i kako bh. zdravstvo prati najnovije svjetske trendove, ali problem je, kao i u svim ostalim segmentima društva, nedostatak novca.

Uspjeh Simpozija ogleda se u velikom broju izuzetno kvalitetnih naučnih i stručnih radova, velikom odazivu zainteresiranih medija te činjenici da je ovaj Simpozij ugostio preko 100 specijalista iz cijele BiH.

[nggallery id=9]