Press "Enter" to skip to content

U Sarajevu obilježen Svjetski dan srca

0

sds5Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo KS i Odborom za kardiovaskularnu patologiju odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH, nizom aktivnosti obilježio je Svjetski dan srca, koji se od 2000. godine obilježava 29. septembra/rujna svake godine.

Na platou ispred BBI centra Zavod je organizirao mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, upute za određivanje BMI, savjetovanje o zdravom načinu prehrane i tjelesnoj aktivnosti te podjelu jabuka i promotivnog materijala za sve zainteresirane građanke i građane.

Istoga dana, na akademiji nauka i umjetnosti BiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH učestvovao je, sa stručnim izlaganjima, na međunarodnom simpoziju “Bolesti mitralne valvule kod djece i odraslih”.

Ovogodišnji slogan Svjetskog dana srca “Osnaži svoj život”, predstavlja značaj prevencije i kontrole zdravlja kao odgovor na rastući trend kardiovaskularnih oboljenja, sa posebnim akcentom na nadzor hipertenzije, pravilnu prehranu te redovitu tjelesnu aktivnost,  prestanak pušenja i konzumaciju alkohola kao ključnih faktora rizika.

sdssds1sds2