Press "Enter" to skip to content

Trening za medicinske sestre i tehničare „Kontrola TB infekcije“

1,114

U Sarajevu se 25. aprila  2012. godine u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo FBiH održao trening za medicinske sestre i tehničare za (pomoćni i srednje obrazovani zdravstveni kadar javnih zdravstvenih ustanova) iz Federacije – iz Unsko-sanskog i Sarajevskog kantona, a na temu  zaštite i kontrole tuberkuloze u zdravstvenim institucijama.  Ovo je jedan u nizu od po 6 treninga namijenjenih za osoblje u zdravstvenim ustanovama i inspektoratima na temu kontrole infekcija. Iznimno je značajan odziv srednjeg medicinskog osoblja, posebno iz Unsko-sanskog kantona. Trening koji je dio programa UNDP i uz podršku Global fonda trebao je da zdravstvenim radnicima – tehničarima pruži nove informacije i dodatnu edukaciju  iz oblasti prevencije i kontrole TB infekcija u zdravstvenim ustanovama i tokom zdravstvenih intervencija/usluga.

Glavni predavači-treneri bili su prof.dr Zehra Dizdarević i prof.dr Šukrija Zvizdić koji su učesnike upoznali pored osnovnih epidemioloških karakteristika tuberkuloze i sa praktičnim elementima prevencije, nadzora i kontrole infekcije od ove opasne bolesti, sa akcentom na njezino sprječavanje unutar zdravstvenih ustanova. Zašita zdravstvenih radnika koji dolaze često u kontakt sa oboljelim je izuzetno značajna aktivnost da se zaustavi i prekine lanac širenja TBC. Inače, prema podacima  Svjetske zdravstvene organizacije iz 2007. godine  ima 9.27 miliona novih slučajeva TB u svijetu, 1,3 miliona smrtnih slučajeva kod HIV negativnih i 456.000 kod HIV pozitivnih ljudi,  13,7 miliona prevalentnih slučajeva itd. Tuberkuloza je među najčešćim oportunističkim infekcijama kod HIV pozitivnih osoba i  vodeći ubica ljudi koji žive sa HIV/AIDS-om.

Učesnici su se kroz jednodnevni trening, uključujući i praktične vježbe upoznali s niz praktičnih radnji, razmijenili praktična iskustva, i stekli značajna saznanja u vezi  TB, njene kontrole, načina širenja zaraze,  a posebno  o mjerama i radnjama vlastite zaštite od infekcije.

Identičan trening organizovan je i naredna dva dana a namijenjen je za visoko obrazovani zdravstveni kadar u zdravstvenim ustanovama Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona. Ovom treningu su prisustvovali i sanitarni inspektori Sarajevskog kantona.