Press "Enter" to skip to content

Trening: Menadžment, obuka, monitoring i supervizija

1,015

U Sarajevu, u razdoblju 20-22.06.2012., Zavod za javno zdravstvo FBiH je organizirao trening za epidemiologe članove NTP jedinica iz FBiH, RS i Distrikta Brčko. Tema treninga je bila „Menadžment, obuka, monitoring i supervizija”. Treningu je prisustvovao 21 učesnik. Predavač je bila dr. Kai Blondal, međunarodni ekspert za tuberkulozu.

Cilj treninga je bio  razviti kapacitet učesnika za praćenje, evidentiranje i izvještavanje te nadzor, kao i razviti praktične vještine pružanjem mogućnosti za obnavljanje znanja i učenjem iz praktičnih primjera. Svrha treninga je bila potaknuti koordinirani rad između epidemiologa i koordinatora za tuberkulozu i različitih nivoa službi za tuberkulozu u zemlji.

Trodnevni kurs je bio podijeljen na dva dijela i osam predavanja. Prvi dio se odnosio na uvođenje programa tuberkuloze u BiH, a drugi dio na praćanje, nadzor i evaluaciju.

Obuka je uključivala informacije, primjere i vježbe. Trening se odvijao kroz predavanja, diskusije i grupne sesije zasnovane na vježbama i studijama slučajeva. Naročita pažnja je se posvećena procesu inovativnog učenja aktivnim učešćem učesnika.