Press "Enter" to skip to content

Svjetski dan zdravlja

512

Svjetski dan zdravlja, 07. april/travanj 2008. godine

ZAŠTITIMO ZDRAVLJE OD KLIMATSKIH PROMJENA

Klimatske promjene su danas, bez sumnje, jedan od najvećih izazova našeg vremena. One su direktna prijetnja nekim od fundamentalnih determinanti zdravlja kao što su hrana, zrak, voda. Suočeni s ovom opasnošću, Svjetska zdravstvena organizacija u povodu, 07.aprila/travnja, Svjetskog dana zdravlja želi skrenuti pažnju najšire javnosti na problem koji je od najvećeg značaja za globalno zdravlje.

Poznato je šta nestabilna i promjenljiva klima znači za zdravlje. Oko toga u svjetskim naučnim i stručnim krugovima nema nikakve dileme. Toga sve više postaju svjesne i državne i političke institucije.Toplotni talasi, oluje, poplave i suše, ubijaju destine tisuća ljudi svake godine. Iz SZO poručuju da već sada klimatski senzitivne bolesti, kao što je dijareja, malarija, ili ishrana bez proteina izaziva više od 3 miliona smrti godišnje. Čak ni ovi brojevi ne odražavaju poražavajuće indirektne zdravstvene posljedice koje će, kako predvođaju stručnjaci SZO, izazvati promjena klime na poljoprivrednu proizvodnju i kulturu, dostupnost svježe vode u područjima širom svijeta. Ipak, iako su ovakvi klimatski udari opasni za cjelokupno čovječanstvo, oni će u prvom valu pogoditi one najsiromašnije slojeve i tako još dublje produbiti jaz između siromašnih i bogatih kada je u pitanju zdravlje.

Svjetski dan zdravlja 2008. godine uz moto « Zaštitimo zdravlje od klimatskih promjena» je još jedna prilika da se ova godina učini posebno značajnom po tome što će se ojačati svijest o evidentnoj globalnoj prijetnji javnom zdravlju. Iz Svjetske zdravstvene organizacije posebno apeliraju na vlade, međunarodne organizacije, lokalne zajednice, udruženja građana , privredne organizacije i dr., da problem javnog zdravlja u kontekstu klimatskih promjena stave u središte zdravstvene politike.

Na sreću, mnogi od navedenih zdravstvenih rizika se mogu izbjeći kroz postojeće zdravstvene programe i intervencije. Usaglašena akcija za jačanje ključnih karakteristika zdravstvenih sustava i za promociju zdravih izbora razvoja mogu da poboljšaju javno zdravlje u ovom času, ali i da smanje vulnerabilnost prema budućim promjenama klime, smatraju u SZO.