Press "Enter" to skip to content

Svjetski dan bez duhanskog dima 2017.

0

20170531_125722Povodom obilježavanja Svjetskog dana bez duhanskog dima, u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine jučer je otvorena izložba “Duhan- prijetnja razvoju u BiH”, koju je organiziralo Udruženja PROI, u suradnji sa Delegacijom EU u BiH, Švicarskom ambasadom i Svjetskom bankom. Federalno ministarstvo zdravstva i  Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, zajedno sa Asocijacijom srednjoškolaca u BiH, Crvenim križom Novo Sarajevo i Udruženjam Nautilus partneri su ovog događaja.

Nakon konferencije za medije, na kojoj su se obratili predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije, Federalnog ministarstva zdravstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, Udruženje PROI te šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH, uslijedila je panel diskusija na kojoj je još jednom naglašena hitnost i nužnost uvođenja sveobuhvatnog zakona o kontroli duhana, te potreba za udruživanjem svih sektora i relevantnih institucija u adresiranju ovog problema i ispunjenju obveza propisanih Okvirnom konvencijom o kontroli duhana.

Bosna i Hercegovina se nalazi među 13 zemalja svijeta po količini konzumiranih cigareta po glavi stanovnika na godišnjem nivou. Naša zemlja se našla na listi vodećih zajedno sa Kinom, Rusijom, Indijom i Turskom. Ukoliko se postojeći trendovi pušenja nastave, Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da će se broj osoba koje umiru od bolesti povezanih sa pušenjem do 2020. godine udvostručiti, što predstavlja još jedan razlog za hitno djelovanje u rješavanju ovog problema u BiH.

Na izložbi, koja će biti otvorena  do nedjelje, 04.juna, posjetitelji će imati priliku da vide šest kreativnih postavki koje predstavljaju štetne posljedice konzumiranja duhana i duhanskih proizvoda. Postavke su djelo mladih volontera iz Asocijacije srednjoškolaca BiH, Crvenog križa Novo Sarajevo i Udruženja Nautilus.

20170531_13013620170531_12275520170531_120216