Press "Enter" to skip to content

Svjetska sedmica dojenja 2018: „Dojenje: Temelj za život“

0

Dojenje je jedinstveno i daje podjednake mogućnosti svima na samom početku života: poboljšava zdravlje, dobrobit i opstanak žena i djece širom svijeta. Svjetska sedmica dojenja je jedna od kampanja koju redovno provodi veliki broj zemalja, a njen glavni cilj je ohrabriti majke da doje svoju djecu. U svijetu ispunjenom nejednakošću, krizama i siromaštvom, dojenje je temelj za dobro zdravlja djece i majki. Ono je prirodan, optimalan, pristupačan i ekonomičan način ishrane dojenčadi i male djece. Ne predstavlja trošak za ishranu, štedi kućni budžet i unapređuje vezu između majke i djeteta bez obzira na okolnosti.

Svake godine Sedmica dojenja je posvećena određenoj temi. Ove godine tema je: „Dojenje: Temelj za život“, a njeni ciljevi su:
– informirati ljude o vezi između dobre ishrane, obezbjeđenja hrane, smanjenja siromaštva i dojenja;
– utemeljiti dojenje kao osnov života;
– uključiti pojedince i organizacije kako bi se povećao učinak;
– potaknuti akciju kako bi se unaprijedilo dojenje kao dio dobre ishrane, obezbjeđenja hrane i smanjenja siromaštva.
Majčino mlijeko je prva i najprimjerenija hrana za dijete, a dojenje je i jedinstvena mjera očuvanja zdravlja djece od najranije dobi. Dojenjem se potiče tjelesni, emocionalni, osjetilni i kognitivni razvoj djeteta i zaštita od zaraznih i hroničnih nezaraznih bolesti. Isključivo dojenje smanjuje stope dojenačke smrtnosti uzrokovane dijarejom i pneumonijama i doprinosi bržem oporavku dojenčeta nakon bolesti. Ono može reducirati 1/3 svih oboljenja disajnog sistema i 1/2 od svih dijareja u zemljama sa niskim i srednjim prihodima.

Dojenje sprječava malnutriciju u svim oblicima, koja obuhvata i pothranjenost i prekomjernu težinu kao kratkoročne i dugoročne faktore rizika za nastanak hroničnih masovnih nezaraznih oboljenja. Obezbjeđuje djeci sigurnu hranu i u kriznim vremenima (glad, prirodne nepogode, ratovi, ekološke katastrofe), smanjuje i zaustavlja siromaštvo. Dojenje je vitalni dio održivog razvoja i bezuslovna komponenta globalne akcije kako bi se okončala pothranjenost i glad u svijetu. Postupno povećanje optimalnog dojenja moglo bi spasiti 820.000 života godišnje i spriječiti 13% svih smrti djece ispod 5 godina života, te spriječiti dodatnih 20.000 smrtnih slučajeva žena od raka dojke svake godine u svijetu. Dojenje može smanjiti tip -2 dijabetesa za 35%, a višak kilograma, odnosno gojaznost za 26% , koji u zreloj dobi predstavljaju značajne biološke faktore rizika za nastanak i razvoj hroničnih masovnih nezaraznih oboljenja. Dojena djeca brže sazrijevaju, osjećaju sigurnost u krilu majke što im kasnije pomaže da se razviju u stabilne ličnosti. Bolji razvoj nervnog sistema im omogućava bolji razvoj vida, sluha kao i mentalne sposobnosti.
Dojenje ima pozitivan učinak i na zdravlje majki umanjujući rizik razvoja raka jajnika i dojke, uz to ne opterećuje dodatno obiteljske finansije i sigurno je za okoliš. Uz sve svoje pozitivne učinke na majku i dijete u ranom, najosjetljivijem razdoblju, dojenje u skladu s preporukama ima i dugotrajne učinke koji se ogledaju u cjeloživotnom zdravlju pojedinca.

Investiranje u dojenje je jedna od najpametnijih investicija koju zemlja može da napravi za dobrobit građana. Dokaz da dojenje donosi koristi za žene, djecu, kao i zajednice i društva, nikada nije bio jači – ali stope dojenja u posljednjih 20 godina stagniraju. Monogo djece propušta ovaj ogromni poticaj za njihovo zdravlje i dobrobit. U svijetu samo 40% svih beba do 6 mjeseci isključivo doji. Mnoge barijere onemogućavaju ženama da doje svoje bebe: nedostatne zdravstvene usluge, nedovoljna podrška porodice i potpora zajednice, nedovoljno razumijevanje na radnom mjestu i politika zapošljavanja.

Ovogodišnjom kampanjom se nastoji naglasiti vrijednosti dojenja u današnjem svijetu punom nejednakosti, siromaštva i kriza. U Federaciji Bosne i Hercegovine, sektor javnog zdravstva i nevladin sektor provode kampanju obilježavanja Sedmice dojenja. Tako će se u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Udruženja za unaprijeđenje dojenja IBFAN, 03.10.2018. godine u terminu od 13-15h, održati Okrugli sto na temu „Dojenje – temelj za život“, sa ukupno 40 učesnika. Uz organizatore, doktore specijaliste iz oblasti javnog zdravstva i članice Udruženja za unapređenje dojenja IBFAN, učesnici okruglog stola će biti pedijatri, ginekolozi, neonatolozi, medicinske i patronažne sestre iz J.U. Dom zdravlja Kantona Sarajevo, J.U. Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Opće bolnice „Prim.dr Abdulah Nakaš“ i Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, te doktori specijalisti iz oblasti javnog zdravstva iz J.U. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. Sljedećeg dana, 04.10. u terminu od 12-14h, na „Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović“ će biti postavljen štand sa promotivnim materijalima o koristima dojenja za djecu i majke (posteri, plakati) i održat će se akcija podjele ovih materijala našim sugrađanima, uz davanje izjava sredstvima medija.