Press "Enter" to skip to content

Svečana promocija Programa „Zdravo jedi, zdravo rasti“

1,665

DSC_0264U Sarajevu je danas, 15.04.2014. godine svečano promovisan Program „Zdravo jedi, zdravo rasti“ kao integrisani, intersektorski program federalnog ministrastva obrazovanja i nauke, federalnog ministarstva zdravstva te Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Projekat je usmjeren na unapređenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta. Na skupu je prezentirana i inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije „Odgojno-obrazovne ustanove-prijatelji zdrave ishrane“, kao i načini njene implementacije u FBiH.
U okviru svečanog otvaranja promocije, prisutnima su se obratili: federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, federalni ministar zdravstva prof.dr Rusmir Mesihović, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH prim.dr Željko Ler i predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer.
U ovom Programu učestvuje šest predškolskih ustanova iz FBiH, tj. po jedna iz svakog Kantona koji se odazvao pozivu za učešće i to: „Dječiji grad“ Sarajevo iz Kantona Sarajevo, Dječiji vrtić „Bihać“ iz Unsko-sanskog kantona , Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Zenica“ iz Zeničko-dobojskog kantona, Vrtić „Naše dijete“ iz Tuzlanskog kantona (Tuzla), Dječiji vrtić „Čapljina“ iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i Vrtić „Sunce“ iz Bosansko-podrinjskog kantona (Goražde).
Cilj je da se, pored već odabranih, i druge zainteresirane odgojno obrazovne ustanove upoznaju sa inicijativom „ Odgojno-obrazovne ustanove- prijatelji zdrave ishrane“ te sa načinom njene implementacije i mogućnostima širenja na područje cijele FBiH.
Nakon realizacije Prve faze Programa posvećene predškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama u kojoj su, pored federalnih ministarstava i Zavoda, veliku ulogu imali Udruženje kuhara BiH i Project Hope BiH, planira se i uključivanje osnovnih i srednjih škola u FBiH, te organizovanje takmičenja o temi zdrave ishrane.

[nggallery id=2]