Press "Enter" to skip to content

Spriječi, zaštiti, imuniziraj

1,383

Europski tjedan imunizacije, 24.04-01.05.2010. godine

Od 24. aprila/travanj do 01. maja/svibanj održava se peti Evropski tjedan imunizacije. Europski tjedan imunizacije je godišnji zdravstveni događaj čiji je cilj podići svijest o značaju i potrebi imunizacije , razmijeniti iskustva evropskih zemalja na tom planu, te obezbijediti opću društvenu i političku podršku za što širu i kvalitetniju obuhvatnost imunizacijom djece u Europi i, naravno Bosni i Hercegovini koja je  u ovoj inicijativi aktivni partner Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Imunizacija je jedan izuzetno značajan i siguran način spreječavanja  oboljevanja od zaraznih bolesti, invalidnosti i smrtnosti. Vakcine nisu samo za bebe i malu djecu, i školska djeca i mladi trebaju primiti preporučene vakcine da bi se izbjegle po život i zdravlje opasne posljedice. Spriječi – Zaštiti – Imuniziraj, je slogan kroz koji treba da se promovira ova izuzetno značajna zdravstvena aktivnost koja će osigurati djeci zdravu budućnost!

Ovo je peta godina obilježavanja Europskog tjedna imunizacije i ove godine je  posebna pažnja usmjerena na obaveze svih zemalja članica i napore koje trebaju provesti u nacionalnom programu imunizacije radi ostvarenja  regionalnog cilja: eliminacije morbila i rubeole.

Aktivnosti obilježavanja tjedna imunizacije za područje Bosne i Hercegovine  koordiniraju Zavod za javno zdravstvo FBiH, Institut za zaštitu zdravlja RS, u suradnji sa Mediaplan institutom i uz podršku UNICEF-a, a na području FBiH u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva.

U okviru planiranih aktivnosti povodom obilježavanja tjedna imunizacije centralna manifestacija-press konferencija promocija edukativno-informativnog materijala, okrugli sto i radionica održat će se u Sarajevu, 28.04.2010.

Ostale aktivnosti tjekom tjedna imunizacije su: kantonalne radionice,  mobilni timovi na šest odabranih lokaliteta koje bi trebali usmjeriti svoje aktivnosti na fokusiranu imunizaciju djece u romskim naseljima promocijom imunizacije, podjelom edukativnog materijala i poklona za djecu, kako bi se podigla svjest o značaju imunizacije u toj populaciji i povećala stopa pokrivenosti djece vakcinama iz Programa obavezne imunizacije u Bosni i Hercegovini, aktivnosti u zajednici – distribucija informativno-edukativnog materijala putem štandova, obilaska vrtića i škola.

Brošure:

Evropska sedmica imunizacije – letak naslovna

Tjedan imunizacije letak

Brošura 1

Brošura 2