Press "Enter" to skip to content

Snabdjevenost cjepivom za provođenje programa cijepljenja u FBiH

717

S obzirom na brojne upite javnosti o nedostatku cjepiva i nemogućnosti kontinuiranog provođenja Programa obveznog cijepljenja u Federaciji Bosne i Hercegovine, radi pravilnog informiranja  javnosti  i zdravstvenih profesionalaca koji rade na provođenju programa cjepljenja Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, Služba za epidemiologiju izdalo je saopćenje za javnost:

U Programu obveznog cijepljenja djece u FBIH  primjenjuje se deset vrsta cjepiva koje djeca primaju prema utvrđenom kalendaru. Program se, bez smetnji, provodi: kombinovanom vakcinom DTaP +IPV (difterija,tetanus,acelularni pertusis i inaktivni polio), MMR (morbili,rubeola,parotitis), VHB (virusni hepatitis tipa B) i BCG. Od drugog mjeseca ove godine došlo je do nestašice cjepiva koja se koriste za docjepljivanje a to su : OPV (oralna polio vakcina), DTaP (difterija, tetanus, acelularni pertusis) i  adultno difterija, tetanus cjepivo.

Iz programa primarnog cijepljenja djece nedostaje cjepivo protiv Hemofilusa influence tipa B,  kojem je rok valjanosti istekao u 3. mjesecu ove godine.Razlog kašnjenja nabavke ovog cjepiva, koje inače dobivamo od UNICEF-a iz programa GAVI,  bilo je potrebno vrijeme za dobijanje  odobrenja nadležnih ministarstava za uvoz. Ostala cjepiva koja nedostaju, kupuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.  Nakon što su osigurana sredstva bilo je potrebno vrijeme za provođenje tenderske procedure.

Napominjemo da će nam cjepivo Hib biti na raspolaganju već narednih dana, a ostala  cjepiva, ukoliko žalbena procedura ne prolongira vrijeme, već  koncem ovog mjeseca.