Press "Enter" to skip to content

Saopćenje za javnost povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze

416

U petak, 21.03.2014. godine u hotelu Hollywood održana je konferencija za medije povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze (24.03)
Prisutnima su se obratili mr.sc.dr Šeila Cilović-Lagarija kao predstavnik Zavoda za javno zdravstvo FBiH i prof.dr.sc.med. Hasan Žutić, nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze, koji su istakli važnost obilježavanja ovakvih datuma a s ciljem podizanja svijesti o tuberkulozi koja širom svijeta i dalje godišnje odnosi nekoliko miliona života.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze Zavod za javno zdravstvo FBiH obilježio je u sklopu kvartalnog sastanka NTP jedinica za borbu protiv ove bolesti koji je održan istog dana u okviru projekta „ Jačanje DOTS strategije u BiH i unapređenje nacionalnog programa za tuberkulozu uključujući i multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcija u BiH“.

Na sastanku su prezentirane realizirane projektne aktivnosti za 2013. godinu, osvrt na nacrt Plana ljudskih resursa sa troškovnikom, prezentacija rezultata projektnih aktivnosti, prezentacije izvještaja o nadzoru nad tuberkulozom za 2013. godinu i izvještaji o ishodima liječenja za 2012. godinu federalnog i kantonalnih NTP jedinica te zaključci i preporuke za dalji rad.