Press "Enter" to skip to content

Reagiranje Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, na vijest objavljenu 13.12.2013 godine, na portalu www Banjaluka.ba

1,096

Cijepljenje djece prema Programu imunizacije u Federaciji BiH se odvija redovito i nije bilo slučajeva komplikacija, pogotovu ne smrti koje bi se dovodile u vezu sa primanjem cjepiva. Vijest o smrti šestomjesečne bebe iz Lukavca nakon primanja DTP/IPV i Hib cjepiva, objavljena na portalu (www Banjaluka.ba), u petak,13.12.2013. godine, a kasnije i na drugim portalima, zapravo se odnosi na događaj iz 2010. godine  kada se desila smrt šestomjesečne bebe  za koju je tada provedenom istragom utvrđeno da nije povezana sa primanjem navedenih cjepiva.

Vijest koja  je izazvala zabrinutost i strah kod roditelja kao   i zbunjenost zdravstvenih radnika koji provode imunizaciju , očigledno je posljedica neodgovornosti novinara navedenog Portala i drugih medija  koji su bez prethodne provjere plasirali tu „vijest“.

Obzirom na našu zajedničku obvezu da radimo u interesu zdravlja djece, gdje vakcinacija zauzima značajno mjesto, od medija se s pravom očekuje  pravilno informiranje javnosti, stoga ovakvi, nadamo se nenamjerni propusti zahtijevaju ispriku u prvom redu djeci, njihovim roditeljima kao i zdravstvenim radnicima koji provode imunizaciju.