Press "Enter" to skip to content

Problemi organizacije zdravstvene zaštite školske djece i omladine u Federaciji BiH i hitne mjere za unapređenje

0

Danas je u Sarajevu, u prostorijama Opće bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš”, održan okrugli sto o temi “Problemi organizacije zdravstvene zaštite školske djece i omladine u Federaciji BiH i hitne mjere za unapređenje”. Okrugli sto organiziralo je Udruženje specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH- sekcija specijalista socijalne medicine, organizacije i ekonomike zdravstva, ukazujući na nedostatke, način kako da se poboljša organizacija zdravstvene zaštite ali i sveobuhvatan, kvalitetan i održiv nadzor u svim kantonima u Federaciji BiH.

Predsjednica sekcije, prim. dr Sabaha Dračić, istakla je kako su najveći problemi u prevenciji zdravstvene zaštite, a kada se radi o kurativnoj zdravstvenoj zaštiti ona se pruža u svim kantonima u Federaciji BiH, bilo u službama za zdravstvenu zaštitu školske djece i omladine, bilo u službama porodične medicine.

Naglasila je da sistematski pregledi, kao i  kontrolni pregledi, predstavljaju ključne preglede u sastavu preventivne zdravstvene zaštite djece i omladine, kao i da posjete savjetovalištu trebaju biti dostupne ne samo djeci i omladini nego i roditeljima i nastavnicima.
Prim. dr Davor Pehar istakao je roditelje kao neizbježan faktor u razvoju svakog djeteta, te je upozorio da je potreban znatno veći angažman ne samo zdravstvenih radnika, nego društva u cjelini, kao i to da samo multidisciplinaran pristup ovom problemu može dovesti do smanjenja problema kod djece i omladine, a da se poveća udio onih koji su stvorili dobre životne navike. On je pojasnio važnost sistematskih pregleda kojima se mogu otkriti zdravstveni poremećaji,  te istakao važnost ranog prepoznavanja istih, jer ih je onda mnogo lakše liječiti i izliječiti.
Na okruglom stolu je zaključeno da se ne smije zaboraviti da djeca i omladina predstavljaju ogroman resurs i veliko bogatstvo za razvoj budućnosti države, da samo zdrava djeca i zdrava školska populacija izrasta u zdravu radnu populaciju, što osigurava blagostanje u državi BiH, te da je potreban veći angažman ne samo zdravstvenih radnika, nego društva u cjelini.
[envira-gallery id=”8342″]