POVIŠENA CIRKULACIJA VIRUSA GRIPE U EUROPI

Categories: Novosti - Tags: ,

Posljednjih dana cijela Europa je izložena povišenoj cirkulaciji virusa gripe koji uzrokuju pojavu mnogih oboljenja. Posebno je registrirana povišena cirkulacija virusa gripe u Austriji i Bugarskoj, dok je u 13 zemalja Europske Unije registrovan porast cirkulacije virusa influence. Prema virusološkim istraživanjima u 16 zemalja Europe u kojima je došlo do porasta cirkulacije virusa gripe najčešće izolovani virus pripada tipu A (Solomonsko otočje 3/2006, H1N1.)

Međutim, još uvijek ni u jednoj zemlji Europe nije proglašena epidemija . Oboljevanje se javlja još uvijek sporadično, u manjim zajednicama, pretežno obiteljima. U kliničkoj slici dominiraju povišena temperatura, glavobolja, bolovi u cijelom tijelu sa izraženim kataralnim simptomima. Zdravstvena služba, za sada, nije registrirala teže komplikacije, mada se kod starijih i hroničnih bolesnika očekuju plućne i kardijalne poteškoće.

Virus influenca tipa A je izolovan u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani, pa se očekuje da će se cirkulacija virusa proširiti i na područje Bosne i Hercegovine.

Zdravstvena služba na području Unsko-sanskog kantona registrirala je preko 500 slučajeva oboljelih od gripa, a u samom gradu Tuzli broj oboljelih se  svakodnevno povećava, gdje je do sada registrirano oko 400 oboljelih. Na ostalim kantonima-županijama još uvijek  je povoljna epidemiološka situacija, ali se povećanje broja oboljelih od gripa očekuje s početkom školske nastave.

© Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine | Sunbless
  • Twitter
  • YouTube