Press "Enter" to skip to content

POČETAK JAVNE KAMPANJE ZA PREVENCIJU GRIPE: 'VAKCINACIJA PROTIV GRIPE, NORMALNA STVAR'

1,356

“Vakcinacija je najeftinija i najekonomočnija mjera u suzbijanju zaraznih bolesti, u ovom slučaju gripe. Čovječanstvo je do sada bilo suočeno sa nekolio pandemija gripe koje su uzele stravičan danak u broju umrlih ljudi. Da bi spriječili i umanjili tako pogubne efekte epidemija i pandemija poduzimamo ozbiljne korake, a jedan od njih je upravo imunizacija”, saopćili su na konferenciji za štampu direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH prim. dr Željko Ler, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr sci. prim Jelena Ravlija i šefica Infektivne klinike u Sarajevu prof. dr Nada Koluder-Ćimić i time najavili početak javne kampanje za prevenciju gripe pod nazivom “Vakcinacija protiv gripe, normalna stvar”,

Influenca (gripa) može izazvati blažu ili ozbiljniju kliničku sliku, a kod osoba sa oslabljenom otpornošcu, hroničnim bolesnicima, te posebno kod starijih osoba, može izazvati teže posljedice. Prema tome, posebno se preporučuje vakcinacija osoba starije životne dobi sa pratećim hroničnim bolestima, zatim osoba mlađe životne dobi, posebno djece koja imaju neku od hroničnih bolesti, kao i zdravstveni radnici, uključujući i zaposlene u ustanovama za kolektivni smještaj starijih lica.

Najbolji način zaštite od gripe je redovna vakcinacija svake godine.

Period od oktobra do decembra se preporučuje kao najbolji period za vakcinaciju, te je stoga 17. oktobra zvanično pokrenuta javna kampanja. Njen glavni cilj je stvaranje svijesti javnosti o neophodnosti vakcinacije kao najefikasnijeg načina prevencije u borbi protiv gripe.