Press "Enter" to skip to content

Počelo obilježavanje svjetske sedmice dojenja

1,501

bfhihkaU Sarajevu je danas ispred Katedrale „Srca Isusova“ počelo obilježavanje Svjetske sedmice dojenja aktivnostima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Zavoda za javno zdravstvo KS i Udruženja za unapređenje dojenja Sarajevo.

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja sedmicu dojenja obilježava 01-07. oktobra svake godine.

Svjetska sedmica dojenja 2014. godine posvećena je procjeni ostvarivanja Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR) koje su postavile vlade zemalja članica UN-a sa ciljem praćenja napretka u borbi protiv siromaštva.

Dr sci. med. Aida Filipović- Hadžiomeragić iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH je u obraćanju medijima istakla važnost dojenja, te naglasila da je dojenje prva vakcina jer sadrži sve potrebne nutritivne elemente, vitamine E, A i K, minerale, znatno manju količinu masti, imunoglobuline i antitijela koja su značajna za zaštitu djece od raznih infektivnih agensa, bilo da su u pitanju virusi ili bakterije. Takođe je naglasila da dojenje smanjuje rizik od smrtnosti i obolijevanja dojenčadi i majke, jača imunitet kao i da ima blagotvoran učinak na kognitivne sposobnosti i motorni razvoj.

Ovogodišnja sedmica dojenja obilježava se pod sloganom „Dojenje- dobitak za cijeli život“, sa posebnim naglaskom na zaštiti, promociji i podršci dojenju jer je majčino mlijeko najjednostavniji i najjeftiniji način ishrane i praktično sterilan proizvod, a djeca hranjena majčinim mlijekom imaju brže emocionalno i socijalno sazrijevanje.

IMG_0129IMG_0133IMG_0157IMG_0158_MG_8874