Počelo obilježavanje svjetske sedmice dojenja

Categories: Novosti

bfhihkaU Sarajevu je danas ispred Katedrale „Srca Isusova“ počelo obilježavanje Svjetske sedmice dojenja aktivnostima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, Zavoda za javno zdravstvo KS i Udruženja za unapređenje dojenja Sarajevo.

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja sedmicu dojenja obilježava 01-07. oktobra svake godine.

Svjetska sedmica dojenja 2014. godine posvećena je procjeni ostvarivanja Milenijumskih ciljeva razvoja (MCR) koje su postavile vlade zemalja članica UN-a sa ciljem praćenja napretka u borbi protiv siromaštva.

Dr sci. med. Aida Filipović- Hadžiomeragić iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH je u obraćanju medijima istakla važnost dojenja, te naglasila da je dojenje prva vakcina jer sadrži sve potrebne nutritivne elemente, vitamine E, A i K, minerale, znatno manju količinu masti, imunoglobuline i antitijela koja su značajna za zaštitu djece od raznih infektivnih agensa, bilo da su u pitanju virusi ili bakterije. Takođe je naglasila da dojenje smanjuje rizik od smrtnosti i obolijevanja dojenčadi i majke, jača imunitet kao i da ima blagotvoran učinak na kognitivne sposobnosti i motorni razvoj.

Ovogodišnja sedmica dojenja obilježava se pod sloganom „Dojenje- dobitak za cijeli život“, sa posebnim naglaskom na zaštiti, promociji i podršci dojenju jer je majčino mlijeko najjednostavniji i najjeftiniji način ishrane i praktično sterilan proizvod, a djeca hranjena majčinim mlijekom imaju brže emocionalno i socijalno sazrijevanje.

IMG_0129IMG_0133IMG_0157IMG_0158_MG_8874

© Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine | Sunbless
  • Twitter
  • YouTube