Press "Enter" to skip to content

Počelo obilježavanje Europskog/ Svjetskog tjedna imunizacije

1,559

baner_1
U srijedu, 23.04.2014. godine u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo FBiH održan je okrugli stol u sklopu Centralne manifestacije povodom obilježavanja Europskog/Svjetskog tjedna imunizacije (24-30.04)

Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje članice SZO i ove godine sudjeluju u obilježavanju tjedna imunizacije nizom aktivnosti čiji je generalni cilj jačanje političke, profesionalne i javne podrške što širem i kvalitetnijem obuhvatu djece imunizacijom u Europi i Svijetu.

Ovogodišnji tjedan imunizacije obilježava se pod sloganom  „Cijepi se za zdravu budućnost: Saznaj, Provjeri, Zaštiti se“.Ističući važnost cijepljenja, prisutnima su se obratili prim. dr Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH , doc. dr Aida Pilav, pomoćnica federalnog ministra zdravstva,  doc. dr Jelena Ravlija, šefica službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, dr Mirsada Mulaomerović i mr. sc. dr Sanjin Musa koji su prezentirali aktualnosti iz Programa imunizacije i predstavili  buduće aktivnosti  iz Akcionog plana za unapređenje programa imunizacije u FBiH.

Cijepljenje je jedna od najuspješnijih i najisplatljivijih zdravstvenih intervencija koja prevenira teška oboljenja, invaliditet,  kao i smrt uzrokovanu bolestima koje se mogu spriječiti cijepljenjem . U FBiH su to: tuberkuloza, virusna žutica B, difterija, tetanus, veliki kašalj, dječija paraliza, bolesti izazvane hemofilusom influence tip b, krzamak, rubeola i zaušnjaci.

„Povećati i održati odgovarajući obuhvat cijepljenjem za sva cjepiva iz Programa kroz jak sistem imunizacije, osigurati da imunizacijski programi imaju održiv pristup dugoročnom financiranju i kvalitetnom snabdijevanju, efektivna komunikacija, participacija i zagovaranje, jači kapacitet koordinatora imunizacije,  jači sistem monitoringa i nadzora kao i informacijski sustav- ciljevi su Akcionog plana za FBiH“, istakli su predavači.

[nggallery id=1]