Press "Enter" to skip to content

PAL treninzi

1,447

Zavod za javno zdravstvo FBiH je u sklopu projekta „Dalje jačanje DOTS Strategije u Bosni i Hercegovini i unapređenje plana borbe protiv tuberkuloze uključujući MDR TB i kontrolu infekcije“, organizirao 8 treninga za zdravstvene radnike primarne zdravstvene zaštite (liječnike i medicinske sestre/tehničare) sa ciljem njihovog upoznavanja sa PAL strategijom.

Treninge su vodili stručnjaci iz Bosne i Hercegovine koji su prošli edukaciju (TOT), koju je održao međunarodni konsultant imenovan za implementaciju strategije dr Jean Pierre Zellweger.

Praktični pristup zdravlju pluća ( PAL – od engl. Practical Aproach to Lung Health) je pristup orijentiran prema pacijentu sa ciljem poboljšanja dijagnostike i liječenja najčešćih oboljenja pluća u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. PAL-om se nastoji standardizirati davanje što kvalitetnijih usluga razvijanjem i implementacijom kliničkih vodiča i vođenjem respiratrornih oboljenja u zdravstvenom sistemu. Ovim se želi postići bolja koordinacija na različitim nivoima pružanja zdravstvenih usluga, kao i kontrole tuberkuloze i drugih oboljenja pluća.

tabela-pal