Press "Enter" to skip to content

Održana prva radionica o implementaciji programa „ZDRAVO JEDI, ZDRAVO RASTI“ u vrtiću „DJEČIJI GRAD“ Sarajevo

1,385

zjFederalna radna grupa, koju je formirala JU „Djeca Sarajeva“ održala je prvu radionicu u sarajevskom vrtiću „Dječiji grad“, čime je zvanično započeo proces implementacije Programa „Zdravo jedi, zdravo rasti“.Radna grupa koju čine Nadija Bandić, pomoćnica federalnog ministra obrazovanja i nauke, doc. dr Aida Pilav, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, te dr. Aida Filipović-Hadžiomeragić, šefica odjela za higijenu Službe za zdravstvenu ekologiju i dr. Aida Vilić-Švraka, specijalista za higijenu i zdravstvenu ekologiju kao predstavnice Zavoda za javno zdravstvo FBiH predstavile su Program koji je usmjeren na unapređenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta.

U skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, formirana je petočlana vrtićka Radna grupa koju čine: Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica Javne ustanove „Djeca Sarajeva“, Alma Đulić, pomoćnica direktorice za odgojno-obrazovni rad, Edina Gafić, profesorica predškolskog odgoja – odgajateljica, Naila Smajlović, glavna kuharica u centralnoj kuhinji i Irzada Hodžić, viši asistent na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu na grupi predmeta Ishrana i nutricionista u Udruženju za liječenje i prevenciju gojaznosti. Tri člana vrtićke Radne grupe ujedno su i roditelji djece koja pohađaju vrtić u okviru Javne ustanove „Djeca Sarajeva“.

Na radionici je prezentirana inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije „Odgojno-obrazovne ustanove – prijatelji zdrave ishrane“, kao i načini njene implementacije u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U ovom Programu učestvuje šest predškolskih ustanova iz FBiH, tj. po jedna iz svakog Kantona koji se odazvao pozivu za učešće i to: „Dječiji grad“ Sarajevo iz Kantona Sarajevo, Dječiji vrtić „Bihać“ iz Unsko-sanskog kantona , Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Zenica“ iz Zeničko-dobojskog kantona, Vrtić „Naše dijete“ iz Tuzlanskog kantona (Tuzla), Dječiji vrtić „Čapljina“ iz Hercegovačko-neretvanskog kantona i Vrtić „Sunce“ iz Bosansko-podrinjskog kantona (Goražde).

U toku provedbe Programa u vrtiću će se održati praktične, interaktivne radionice sa predstavnicima Udruženja kuhara BiH i organizacije Project Hope BiH, a također će se distribuirati promotivni materijal namijenjen buđenju svijesti o značaju zdrave, izbalansirane ishrane, značaju uravnoteženosti i umjerenosti u ishrani i svakodnevnoj fizičkoj aktivnosti.

Program je baziran na teorijskoj i praktičnoj obuci djece, roditelja, javnosti i profesionalaca o značaju zdrave ishrane, a temelji se na činjenici da svako dijete, bez obzira na društveno-ekonomski status porodice iz koje dolazi kao i etničku pripadnost, ima pravo na jednako zdrav početak u životu. Stoga, odgojno-obrazovne ustanove predstavljaju idealan okvir za omogućavanje kvalitetnog početka za svako dijete osiguranjem adekvatne prehrane i razvojem zdravih prehrambenih navika.

[nggallery id=3]