Press "Enter" to skip to content

Održan Prvi simpozijum specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH

941

udruzenje_logoPrvi simpozijum specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije Bosne i Hercegovine održan je u Neumu, 22-25.09.2014. godine na temu „Izazovi u javnom zdravstvu“.

Ispred novoformiranog Udruženja specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH prisutne su pozdravili prim. dr Željko Ler, predsjednik Udruženja i prof. dr Dragana Nikšić, predsjednica Naučnog odbora, poželivši dobrodošlicu i zahvalivši se na velikom interesovanju za učešće kao i na dostavljenim radovima.

Prim. dr Željko Ler je istakao važnost postojanja ovakvog udruženja u cilju što kvalitetnije promocije i unapređenja saradnje u sektoru javnog zdravstva.

„Želimo da naš Prvi simpozijum bude mjesto razmjene dobre prakse u javnom zdravstvu, kreiranja novih inicijativa i da kroz diskusiju donesemo kvalitetne zaključke, da bismo što bolje odgovorili izazovima koje nameće složena javnozdravstvena današnjica Bosne i Hercegovine“, rekao je dr Ler.

Tokom četvorodnevnog simpozijuma izloženo je preko sedamdeset radova u kojima su autori prikazali najznačajnije rezultate svog profesionalnog djelovanja, vodeće javnozdravstvene probleme sa kojima se susreću kao i moguća rješenja za što kvalitetnije djelovanje u svim oblastima javnog zdravstva.

Zdravstvena politika i društvena odgovornost za zdravlje, higijena okoliša i rizici za zdravlje, životni stilovi-odrednice zdravlja, zdravlje i kvalitet života stanovništva, aktuelne zarazne bolesti  kao i epidemiologija masovnih hroničnih nezaraznih bolesti samo su neke od oblasti koje su obilježile ovaj simpozijum, a preporuke koje su donesene biće proslijeđenje relevantnim donosiocima odluka u zdravstvenom sektoru.

Simpozijum je održan pod pokroviteljstvom UNDP, a podržali su ga Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Herecegovine i Liječnička/ljekarska komora HNŽ/K .

[nggallery id=5]