Press "Enter" to skip to content

Održan Okrugli sto na temu “Iskustva i pouka za funkcionisanje lokalnih vlasti u uslovima prirodnih nesreća”

1,808

IMG_0167Danas, 30.10.2014. godine u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH održan je Okrugli sto na temu „Iskustva i pouka za funkcionisanje lokalnih vlasti u uslovima prirodnih nesreća“  u organizaciji Internacionalne lige humanista, a u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH.

O ulogama institucija lokalne samouprave u uslovima prirodne nesreće, ulogama javnozdravstvenih institucija, te poukama za budućnost govorili su prof. dr Mirko Pejanović, prof. dr Tarik Kupusović i prim. dr Željko Ler. Okruglom stolu su prisustvovali  i predstavnici lokalnih samouprava, odnosno općinskih i gradskih jedinica, te predstavnici kantonalnih/županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Internacionalna liga humanista je nosilac dugoročnog projekta „Rad lokalnih organa vlasti u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi“ i s tim u vezi nastojanja su da se iskažu primjeri dobre prakse te da se ukaže na probleme i poteškoće u funkcionisanju lokalnih vlasti u uslovima prirodnih nesreća.

Majske poplave, koje po obimu i razarajućoj moći nisu do sade registrirane u našoj zemlji zatekle su i javnozdravstvene institucije nedovoljno spremne.  Ipak, zdravstvo je položilo jedan težak i zahtjevan ispit kada je u pitanju ta prirodna nesreća. Zahvaljujući brzoj reakciji zdravstva, nije zabilježena niti jedna epidemija, samo sporadični slučajevi koji ne prelaze uobičajene sezonske godišnje prosjeke, istakao je prim. dr Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Zaključci sa današnjeg okruglog stola biće naknadno objavljeni i prezentirani javnosti.