Press "Enter" to skip to content

Obiljezena Svjetska sedmica/tjedan dojenja 2015

0

20151001_122919Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u suradnji sa partnerskim organizacijama Zavodom za javno zdravstvo KS i Udruženjem za unapređenje dojenja- IBFAN, obilježila je ovogodišnju Svjetsku sedmicu/tjedan dojenja 1-7. oktobra/listopada podjelom promotivno-edukativnog materijala i razgovorom sa trudnicama, mladim majkama, djevojkama i svim zainteresiranim građanima ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu.

Događaj je medijski popraćen, a izjavu za medije u ime Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dala je dr. Aida Filipović-Hadžiomeragić.

Svjetska sedmica/tjedan dojenja, kojoj je posvećena prva sedmica kolovoza ili listopada, ovisno o odabiru zemalja, obilježava se sa ciljem da se potakne globalna akcija potpore ženama da doje svoje bebe, te time unaprijede zdravlje svoje djece. U 2015. godini, sedmica/tjedan dojenja obilježava se pod sloganom „Dojenje i posao-učinimo to mogućim“.

WABA-Svjetski savez za podršku dojenju, pozvala je na zajedničko djelovanje u cijelom svijetu kako bi se podržale žene u usklađivanju dojenja i rada. Bez obzira na to da li žena radi u službenom, neslužbenom sektoru ili kod kuće, nužno je da se osnaži u ostvarivanju svog prava i prava svog djeteta na dojenje.

20151001_12050020151001_121949