Press "Enter" to skip to content

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

0

20151012_111525Danas je u prostorijama Centra za zdravo starenje Novo Sarajevo, u okviru obilježavanja Svjetskog dana mentalnog zdravlja, održan okrugli sto na temu „Dostojanstvo i mentalno zdravlje“ . Prezentaciju na temu „Mentalno zdravlje i stigma“ održala je doc. dr Aida Ramić-Čatak, šefica službe za promociju zdravlja i edukaciju Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Dr Ramić govorila je o značaju mentalnog zdravlja, problemima i poremećajima koji predstavljaju jedan od prioritetnijih problema svih zemalja, a ne samo kod nas.

„Neznanje i neinformiranost o prirodi poremećaja mentalnog zdravlja, strah, sklonost generalizaciji mišljenja na osnovu pojedinačnih slučajeva iz okoline, negativne informacije i nesenzibilnost ljudi prema osobama sa poremećajima, najčešći su uzroci stigme u mentalnom zdravlju“, istakla je dr Ramić.

Cilj održavanja okruglog stola je podići svijest o tome šta se sve može učiniti kako bi se osiguralo da osobe treće životne dobi mogu sačuvati mentalno zdravlje i nastaviti živjeti dostojanstveno kroz ljudska prava i socijalnu uključenost.

20151012_11362620151012_111537