Press "Enter" to skip to content

Obilježen Svjetski dan dijabetesa 2015.

0

uis-svjetski-dan-borbe-protiv-dijabetesa-logoU subotu, 14.11.2015. godine, aktivnostima ispred BBI centra, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH obilježio je Svjetski dan dijabetesa.

Sa Udruženjem dijabetičara djece i omladine KS i farmaceutskim kućama,  organizirano je mjerenje šećera u krvi, visine i težine, kao i podjela promotivnog materijala zainteresiranim građankama i građanima.

Medijima su se u ime Udruženja dijabetičara djece i omladine KS obratili prim. dr Midhat Mujić i Kenan Mujagić, a kao predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH doc. dr Aida Ramić-Čatak i dr Aida Filipović-Hadžiomeragić.

Svjetski dan dijabetesa – World Diabetes Day (WDD) obilježava se diljem svijeta 14. studenog, a ove godine tema je pravilna prehrana – ključan čimbenik u borbi protiv šećerne bolesti. Inicijativu za njegovo obilježavanje pokrenula je Internacionalna dijabetološka Federacija (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine kao odgovor na sve veći broj oboljelih od šećerne bolesti diljem svijeta. Prvi put je jedna nezarazna bolest označena kao globalni problem koji se tretira poput infektivne epidemije, a Svjetski dan borbe protiv dijabetesa je uvršten u zvanični međunarodni kalendar zdravlja.

Svake tri sekunde u svijetu se dijagnosticira novi slučaj dijabetesa, a svakih šest sekundi jedna osoba umre zbog posljedica koje izaziva.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini više od 220.000 ljudi boluje od nekog oblika dijabetesa a prevalenca ovog oboljenja je u konstantnom porastu, pri čemu je broj pacijenata sa dijabetesom tipa 2 mnogostruko veći. Najmanje jedna polovina oboljelih od dijabetesa tipa 2 nema postavljenu dijagnozu i nije svjesna svoje bolesti, te su ovakve aktivnosti od izuzetne važnosti za prevenciju ovog oboljenja.

[gallery_master theme=”thumbnails” source_type=”individual” id=”1″ gallery_type=”only_images” show_title=”show” show_desc=”show” lightbox=”enabled” order_by=”random”] [/gallery_master]