Press "Enter" to skip to content

Obiljezen Medjunarodni dan osoba trece zivotne dobi

0

dr RamicU Centru za zdravo starenje Novo Sarajevo u četvrtak, 1. oktobra/listopada ove godine tradicionalno je obilježen Međunarodni dan osoba treće životne dobi pod motom „Međugeneracijska suradnja – iskustva, potrebe, mogućnosti“.  Doc. dr. Aida Ramić-Čatak iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, koji je učestvovao u obilježavanju ovoga dana, kazala je kako su danas svi došli da bi naučili nešto novo i razvili solidarnost i suradnju među generacijama.

“Ovo je jedno od rijetkih mjesta gdje kad dođem sve što pripremim usput promijenim. Svaki put nešto naučim i napune mi se duša i srce. Dolazim iz kuće kojoj je zakonom definirana funkcija da stalno sakuplja podatke o tome kakvo je zdravlje našeg stanovništva. Nažalost, nemamo baš puno dobrih vijesti usprkos naporima. Sve je manji broj mladih, opada stopa nataliteta, sve manje se mlade majke odlučuju na rađanje i dvije trećine naših kantona imaju negativan prirodni priraštaj. Vi šaljete poruke da nema granica, da zdravlje ne poznaje granice i da treba zdravo stariti od početka”, kazala je dr Ramić.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda 14. decembra 1990. godine rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi.

Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti  države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

 

dr Ramic 4dr Ramic 3