Press "Enter" to skip to content

Obilježen Medjunarodni dan bez duhanskog dima

0

NaslovnaPovodom međunarodnog dana bez duhanskog dima, Udruženje Progresivni razvoj organizacija i individua (PROI), u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH organizirao je u utorak, 31.05.2016. godine, u okviru  NeDim Fest-a na trgu ispred BBI centra niz aktivnosti na otvorenom. I ovoga puta građani i građanke imali su priliku potpisati peticiju za potpunu zabranu pušenja na javnim mjestima u Federaciji Bosne i Hercegovine, a tokom dana prikupljeno je preko 2000 potpisa. Do sada je prikupljeno ukupno preko 5000 potpisa, a građani i građanke nastavljaju pokazivati veliki interes za peticiju.

Pored aktivnosti na otvorenom, U Cinema City-ju je istoga dana održan Otvoreni forum “Zaštita zdravlja stanovništva od izlaganja duhanskom dimu-izazovi i perspektive u BiH”, čiji je cilj bio okupljanje ključnih aktera u svrhu uspostave stručnog dijaloga i dugoročne suradnje, kako bi se pružila podrška bosanskohercegovačkoj vlasti na svim nivoima u ispunjavanju obaveza sukladno Okvirnoj konvenciji o kontroli duhana SZO.

O pušenju kao bolesti ovisnosti i katastrofalnim posljedicama uzrokovanim pušenjem u BiH, govorila je prof. dr Aida Ramić-Čatak, pomoćnica direktora za stručne poslove u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH i profesorica na Fakultetu zdravstvenih studija u Sarajevu. Istakla je kako je neophodna harmonizacija zakonskog okvira u pripremi sa međunarodnim dokumentima FCTC WHO i EU direktive (što je i međunarodna obaveza BiH- povećanje cijena i poreza, zabrana prodaje mlađima od 18 godina, zabrana reklamiranja, promocije i sponzorstva od strane duhanske industrije) i kako je provedba potpune zabrane pušenja u zatvorenim javnim prostorima jedina zaštita zdravlja od posljedica pasivnog pušenja, te da je ta praksa uvedena u svim zemljama Evropske unije.

Na Otvorenom forumu su, pored prof. dr Ramić-Čatak govorili i Uliana Bakh, programska direktorica PROI, dr Boris Rebac, menadžer projekta SZO u BiH, dr Dennis Gratz, predsjednik GO Naše stranke i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, i doc. dr Jasna Duraković, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i zastupnica u Parlamentu Federacije BiH.

 Pušenje1Pušenje2