Press "Enter" to skip to content

Obilježavanje Svjetskog dana mentalnog zdravlja

0

DSCN5092 (4)Dana 12.10.2015.godine, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja koji se obilježava svakog 10. oktobra od 1992.godine, održan je stručni skup na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu pod nazivom „Dostojanstvo i mentalno zdravlje.“
Na skupu je učestvovalo preko 150 učesnika među kojima su bili predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, Federalnog ministarstva zdravstva, Projekta mentalnog zdravlja u BiH, Asocijacije XY i Ambasade Švicarske. Uz predstavnike spomenutih ustanova i organizacija, važno je naglasiti da su skupu prisustvovali i mnogobrojni stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja, univerzitetski profesori, studenti Fakulteta političkih nauka, ali i predstavnici iz korisničkih udruženja osoba sa mentalnim poteškoćama.


U okviru skupa učesnicima je predstavljen i dokumentarni film „Obojene ptice“ koji je dao višestruku perspektivu problema vezanih za mentalno zdravlje u vidu ličnih iskustava zdravstvenih radnika, osoba sa poteškoćama mentalnog zdravlja i novinara koji uvelike određuju i definiraju način na koji se portretiraju osobe sa mentalnim poteškoćama u javnosti.
Učesnicima skupa su se obratili direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Davor Pehar, pomoćnik federalnog ministra zdravstva dr. Goran Čerkez, koordinatorica zdravstvenog programa Ambasade Švicarske Maja Zarić, direktorica Asocijacije XY Esmina Osmanagić te Vahid Đulović ispred Udruženja za uzajamnu pomoć u duševnoj nevolji „Fenix“ iz Tuzlanskog kantona. Stručno predavanje na temu „Mediji i mentalno zdravlje“ je održala prof.dr Nermina Mujagić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

DSCN5093 (3)

DSCN5101 (4)