Press "Enter" to skip to content

Obilježavanje Svjetske sedmice dojenja 2011 godine

790

“Pričaj sa mnom! Dojenje – 3D iskustvo“

I ove godine se svijet udružuje u kolektivnom naporu da zaštiti, promovira i unaprijedi dojenje, zlatni standard ishrane dojenčadi, obilježavajući Svjetsku sedmicu dojenja.

Devetnaesta po redu, Svjetska sedmica dojenja se 2011 godine, obilježava pod tematskim sloganom “Pričaj sa mnom! Dojenje – 3D iskustvo“, a njen cilj je, da skrene pažnju na važnost komuniciranja informacija o dojenju, na različitim generacijskim nivoima i među različitim sektorima.

Promocija dojenja je jedan od instrumenta implementacije Globalne strategije ishrane dojenčadi i male djece donesene od strane Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEFa, kao i nove Globalne strategije za zdravlje žena i djece Ujedinjenih nacija. Zemlje članice su i ove godine pozvane da se pridruže obilježavanju Sedmice dojenja, posebnom zvaničnom izjavom Svjetske zdravstvene organizacije, zvaničnom izjavom UNICEFa, kao i zvaničnom izjavom Odjela za zdravlje i javne usluge Sjedinjenih Američkih država.

Informacije o dojenju se šire u javnosti uglavnom putem sistema zdravstvene zaštite i vezanih oblasti. Ove godine se poziva na širenje informacija izvan ovih granica i to korištenjem novih načina i sredstava komuniciranja, kako bi se u uključili i učesnici, koji nisu uobičajena ciljna grupa kada je u pitanju promocija dojenja.
Omladina, na primjer, čini 18% svjetske populacije i javno zdravstvena incijativa promocije dojenja bi, uključivanjem omladine, dobila još jednog neprocjenjivo jakog partnera.

Isključivo dojenje je prepoznato kao najefikasnija intervencija za smanjenje mortaliteta djece starosti 0 – 5 godina. Optimalnom ishranom koja uključuje rano iniciranje dojenja, isključivo dojenje i nastavak dojenja uz obezbjeđenje sigurne i odgovarajuće nadohrane, mortalitet dojenčadi se može smanjiti za jednu petinu. Dojenje doprinosi zdravlju kroz cijeli životni ciklus jer su ljudi, koji su dojili u dojenačkoj dobi, pod manjim rizikom da pate od povišenog krvnog pritiska, povišenog holesterola, pod manjim rizikom za razvoj gojaznosti, te diabetesa tipa II.

Stoga dojenje može značajno doprinijeti postizanju Milenijumskih razvojnih ciljeva veznih za zdravlje:

  • Dojenje je najbolji način da dojenčad dobije potrebne nutrijente. Majčino mlijeko sadrži antitijela koja pomažu u zaštiti dojenčadi od dječijih bolesti uključujući i gastrointestinalne infekcije. Isključivo dojenje do šest mjeseci nakon poroda spašava živote djece i doprinosi reduciranju smrtnosti djece 0-5 godina širom svijeta (MDG4).
  • Dojenje kasnije u životu reducira rizik od razvoja karcinoma dojiki i jajnika. Dojenje doprinosi bržem gubitku težine žene nakon poroda. Dojenje, usljed odgode ponovne uspostave menstrualnih ciklusa, predstavlja prirodan način (iako ne posve siguran) kontrole začeća. Također, usljed laktacione amenoreje, štiti majke od anemija, a ukoliko se inicira odmah nakon rođenja, dojenje doprinosi smanjenju rizika majki od postapartalnog krvarenja (MDG5).
  • Dojenje doprinosi reduciranju troškova domaćinstva posebno u siromaštvom pogođenim ekonomijama (MDG1).
  • Dojenje ohrabruje žene da kontroliraju svoj reproduktivni život i čini ih sposobnim da zadovolje ishranu svog dojenčeta (MDG3).

Komuniciranje, razgovaranje i lobiranje za aktivno uključenje u promociju, zaštitu i podršku dojenju na svim nivoima, može značajno doprinijeti porastu stope isključivog dojenja. Dokaz tome je uspjeh programa promocije dojenja u Fedearciji Bosne i Hercegovine. Rezultat dugogodišnjeg rada ovom programu, koji provodi sektor zdravstva uz potporu UNICEFa i u suradnji sa nevladinim sektorom, je porast stope isključivog dojenja, sa samo 5.1 % zabilježenog u 2000 godini, na 22% u 2006 godini.

Nova sredstva komuniciranja imaju izvanredne potencijale i prihvaćena su kao izvanredna alatka za potporu i promociju dojenja. Ovom Sedmicom dojenja se svi relevantni lobisti dojenja, a posebno sektor javnog zdravstva, zdravstvene ustanove i zajednice, ohrabruju da koriste nove medijske tehnologije, kako bi informacijo o dojenju dosegnule što veći broj ljudi.

Dugogodišnji partneri vladinog sektora u promociji dojenja, nevladina neprofitna organizacija zdravstvenih profesionalaca iz oblasti brige o majci i djetetu „Društvo za unaprijeđenje dojenja“, svojom novom inicijativom – otvaranjem „Škole dojenja“, nastavlja doprinositi promociji dojenja. Koristimo svoja sredstva komuniciranja da ovu značajnu informaciju podjelimo s javnošću.

Škola dojenja je namijenjena svim zainteresiranim trudnicama, dojiljama i budućim majkama, koje više informacija o školi, mogu naći na dole priloženoj pozivnici Udruženja.