Press "Enter" to skip to content

Obilježavanje Europskog tjedna imunizacije (20.04.- 27.04.2013.godine)

1,227

Ove godine, osmi po redu Europski tjedan imunizacije, obilježava se u razdoblju od 20.04 do 27.04.2013. godine.  Pocev od 2012.  i ove godine se u svih šest regiona SZO, istovremeno obilježava Svjetski tjedan imunizacije,  pod sloganom “Zaštitimo svijet imunizacijom”. Preporuka je da se posebna pažnja posveti jačanju aktivnosti na dostizanju visokog obuhvata svim vrstama cjepiva pravovremenim cijepljenjem kao i jačanju svijesti i uvjerenja javnosti da cjepivo spašava živote. Procjene  SZO pokazuju da se cijepljenjem  sprječava 2 do 3 milijuna  smrtnih slučajeva svake godine od difterije, tetanusa, velikog kaslja,  ospica i drugih infektivnih bolesti protiv kojih se cijepi.

Procjenjuje se da blizu milijun osoba u Europskom regionu SZO nije imunizirano osnovnim cjepivima te bolesti koje se mogu prevenirati cijepljenjem  kontinuirano uzrokuju oboljevanje, komplikacije, čak i smrtne ishode. Proteklih godina zemlje Europskog regiona SZO  su bile suočene sa epidemijama malih boginja, rubeole, zaušnjaka koje se javljaju kod osjetljive populacije koja nije cijepljena,  koja je nepotpuno ili nepravovremeno cijepljena. Zarazne bolesti ne poznaju granice, epidemije se šire iz zemlje u zemlju – tako npr. epidemije malih boginja ili importovanje divljeg virusa dečije paralize predstavljaju i dalje za zemlje Europskog regiona SZO zajedničku prijetnju od zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti imunizacijom. Ovogodišnja kampanja je upravo  usmjerena na osobe  posebno ugrožene preventabilnim bolestima, ali ona je i upozorenje na njihovu kontinuiranu prijetnju, što nameće potrebu sve boljeg obuhvata imunizacijom. To se osobito odnosi na teško dostupnu, marginaliziranu populaciju djece, kao i djecu sa propuštenim dozama cjepiva.

Obilježavajuci tjedan imunizacije, sve zemlje planiraju različite aktivnosti a glavni cilj je promovirati cijepljenje, poslati poruku o značaju imunizacije u zaštiti zdravlja i života svakog djeteta, da ta poruka stigne do svakog pojedinca. Cjepiva  trebaju da budu dostupna svima kako bi se osigurao visok obuhvat imunizacijom bez populacionih i teritorijalnih razlika.

U povodu obilježavanja ETI  u Federaciji BiH tokom tekućeg tjedna planirano je niz aktivnosti kao što je organiziranje strucnih skupova-radionica za zdravstvene profesionalce,  mail kampanje promoviranja imunizacije, posjete vrtićima, skolama, distribucija informativno-edukativnog materijala.

Navedene aktivnosti, u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva,  planira i provodi Zavod za javno zdravstvo FBiH uz očekivano sudjelovanje kantonalnih ministarstva zdravstva i zavoda za javno zdravstvo, kao i općinskih zdravstvenih ustanova, dječjih kolektiva (vrtići, škole), medija i dr.