Press "Enter" to skip to content

Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

1,345

aidsribbonU sklopu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u saradnji sa Udruženjem specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH i UNDP BiH organizovao je danas Okrugli stol na temu „Održivost borbe protiv HIV/AIDS-a i bolesti ovisnosti u Federaciji BiH“.

O epidemiološkoj situaciji u FBiH, održivosti HIV programa u BiH, bolestima ovisnosti kao i o zamjenskoj terapiji u zatvorima govorili su prim. dr Jelena Ravlija, prim. dr Nešad Šeremet, mr sci. dr Snježana Marjanović-Lisac i prim. dr Zlatko Vučina.

Konstatovano je kako Bosna i Hercegovina spada među države sa niskom stopom rizika HIV/AIDS-u odnosu na svjetske trendove, ali i region, međutim broj registriranih osoba oboljelih od HIV/AIDS-a nije konačan, budući da u BiH živi dosta ljudi koji ne znaju svoj status.

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a posvećen je jačanju globalnih napora suočavanja sa izazovima HIV/AIDS pandemije.

Od izuzetnog je značaja da relevantne institucije na državnom, entitetskom, kantonalnom i lokalnom nivou prepoznaju važnost borbe protiv HIV/AIDS-a te da svojim proračunskim politikama u 2016. godini podrže i obezbijede neophodan nastavak implementacije aktivnosti usmjerenih na borbu protiv HIV/AIDS-a u BiH.

Na okruglom stolu je predstavljen i Zbornik radova sa Prvog simpozijuma specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH održanog u Neumu, 22- 25. sepembra 2014. godine. Zbornik sadrži preko šezdeset stručnih radova iz različitih oblasti, a promovirao ga je prim. dr Željko Ler, predsjednik Udruženja specijalista javnozdravstvenih disciplina Federacije BiH i direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo.

223722552256226722862274

22762275