Press "Enter" to skip to content

Nadzor nad sezonskom gripom u FBiH

1,414

Registrirani slučajevi ARI / ILI na području F/BiH u sezoni 2011 / 2012

Prema dostavljenim  smjernicama za prijavljivanje, na temelju ažuriranih definicija slučaja (WHO), počev od 11mj/2011.g., prati se kretanje ARI – akutna respiratorna infekcija (grafikon 1) odnosno ILI (bolest slična gripi, grafikon 2).

Na području 4 kantona (Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Sarajevski), u proteklom tromjesečnom razdoblju, registriran  je povećan broj slučajeva ARI,  a od trećeg tjedna 2012.  i na području Hercegovačko-neretvanjskog i Posavskog kantona.

Među registriranim ARI, najveći udio čini dobna skupina od 0-4 godina (33,60%), zatim od 5-14 godina (14,91%).

U  istom razdoblju, u šest  kantona, ukupno je prijavljeno  9799 oboljelih od ILI – najviše u Sarajevskom kantonu, sa najvećim udjelom istih dobnih skupina (0-4 i 5-14 godina).

U proteklom tromjesečnom razdoblju, primjetan je porast broja oboljelih od «bolesti slične gripi», odnosno gripe u odnosu na ARI (Graf. 3)

Prema informaciji Instituta za mikrobiologiju UKC Sarajevo, laboratorija za influencu je molekularnim metodama potvrdila infekciju virusom gripe kod dva bolesnika. Bolesnik  iz Mostara  inficiran je virusom gripe tip A(H3), a bolesnik iz Sarajeva virusom gripe tip B, što predstavlja i laboratorijsku potvrdu prisustva virusa sezonske gripe, slično kao u Regionu.