Press "Enter" to skip to content

Monitoring i evaluacija

1,007

«Jačanje DOTS Stategije u Bosni i Hercegovini i unapređenje plana borbe protiv tuberkuloze uključujući MDR TB kontrolu infekcije»

U  Sarajevu se u periodu od 28.09. do 30.09.2009. godine održao trening  na temu «Monitoring i evaluacija» u sklopu  GFATM TB projekta, namijenjen koordinatorima TB na svim nivoima za područje cijele  BiH i entitetskim TB epidemiolozima. Učestvovao je 21 stručnjak, uključujući i predstavnike projektnog tima Zavoda za javno zdravstvo FBiH i članove monitoring tima UNDP-a za TB,a trening je organizirao Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH kao podprimatelj sredstava SSF 10 TB projekta «Jačanje DOTS Stategije u Bosni i Hercegovini i unapređenje plana borbe protiv tuberkuloze uključujući MDR TB kontrolu infekcije». Glavni voditelj treninga je bila dr. Kai Biondal, ekspert za nadzor  TB, Odjel za prevenciju, kontrolu zaraznih bolesti, Reykjavik, Island.

Osnovni  zadatak  navedenog  treninga je bio unapređenje znanja i poboljšanje vještina u oblasti monitoringa, evaluacije i supervizije. Tokom rada su prezentirani novi izvještajni obrazci vezani za praćenje  tuberkuloze(TB WHO obrazci – ažurirana verzija iz 2006.godine). Sve to s ciljem da se riješe problemi i teškoće evidentiranja i izvještavanja kako bi se osigurao što veći kvalitet podataka,  njihovo ujednačavanje i usklađivanje sa standardima i kriterijima u Evropi, odnosno Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i ECDC-u (Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti).

Da bi se postigao funkcionalan  sistem  kontrole i nadzora TBC-a neophodno je racionalno pronalaženje i otkrivanje slučajeva oboljenja, tačno dijagnosticiranje, te odgovarajuća strategija liječenja i neometen priliv kvalitetnih lijekova protiv TBC-a. Sve navedene ciljeve nije moguće postići bez kvalitetnog  monitoringa i stručne evaluacije. Da bi se to postiglo, od posebnog značaja je organizacija i implementacija aktivnosti evidentiranja i izvještavanja koja mora da uključi sve nivoe, od domova zdravlja, primarne zdravstvene zaštite,nacionalnih koordinatora, zavoda za javno zdravstvo, Federalnog zavoda za javno zdravstvo i Instituta za zdravstvenu zaštitu RS do ministarstava zdravstva i nadležnih međunarodnih zdravstvenih centara i SZO.

Radi podsjećanja, od 1. januara 2008. godine Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti(ECDC) i regionalni ured WHO za Evropu zajednički su koordinirali prikupljanje podataka od značaja za praćenje tuberkuloze u Evropi. Njihov cilj je bio osigurati visoki kvalitet standardiziranih podataka o TBC-u u sve 53 države evropske regije prema klasifikaciji WHO, plus Lihtenštajn.

Podaci iz zemalja Evropske Unije i Evropske ekonomske zone(EU/EEA) potvrđuju se i obrađuju unutar Evropskog sistema praćenja(The European Surveillance System – TRSS-y) sa sjedištem u Štokholmu. Podaci iz svih drugih država potvrđuju se i obrađuju unutar Centraliziranog informacionog sistema za zarazne bolesti( Centralized information System for infectious Diseases – CISID)sa sjedištem u Kopenhagenu. Procedure i metode koje usmjeravaju realizaciju ovih aktivnosti praćenja TBC-a na nivou Evrope, upravo su one procedure koje preporučuju evropski eksperti iz ECDC-a, WHO-a i Međunarodne unije za borbu protiv tuberkuloze i plućnih bolesti.