Press "Enter" to skip to content

Informacija

912

Povodom nedavnih navoda o skrivanju informacija vezanih za tragičnu smrt bebe u Lukavcu, koja se vremenski, dakle koincidentalno, povezuje sa primanjem vakcine, Zavod za javno zdravstvo FBiH ponovo naglašava da su sve relevantne informacije dostupne javnosti i svakome tko ih želi provjeriti, i na web stranici Zavoda, jos od sredine 12-og. mjeseca o.g.

http://www.zzjzfbih.ba

Dodatna laboratorijska analiza vakcina DTaP + IPV i HiB (“Infanrix”, GSK, serija AC20B147AD, rok trajanja 01/2012. i Hib, Sanofi Pasteur, serija D9841-1, rok trajanja 09/2011), je u toku i javnost će biti obaviještena o rezultatima analize.

Napominjemo da se navedena cjepiva od ranije koriste u Programu imunizacije djece (DTaPer +IPV od 2008., Hib, kao donacija UNICEF-a kroz GAVI Program od 2006. i to u cijeloj BiH). Godišnje se u Federaciji BiH prosječno potroši 61000 doza Hib-a odnosno 60000-64000 doza DTaPer+IPV, bez  do sada prijavljenih ozbiljnijih nuspojava.

Značaj cijepljenja, njegov benefit je daleko veći od mogućih nuspojava. Imunizacija je proces koji širom svijeta spašava oko 3 miliona života djece godišnje. Bolesti koje se preveniraju imunizacijom nisu iskorijenjene, i danas oko milion i po djece u svijetu godišnje umire od njih.

Kontinuiran proces imunizacije jedini je način da se ove bolesti iskorijene. Zavod za javno zdravstvo FBiH sa partnerima provodi program imunizacije na transparentan način i u skladu sa najvišim svjetskim standardima.

Zavod za javno zdravstvo FBiH i njegovi stručnjaci su na raspolaganju medijima i javnosti za sve informacije koje se tiču ovog slučaja i procesa imunizacije općenito.