Press "Enter" to skip to content

Evropski tjedan imunizacije 2017.

0

20170425_102150Od 24. do 30. aprila 2017. godine, obilježava se dvanaesti po redu tjedan/sedmica imunizacije u Europskom regionu, koja se u Federaciji BiH obilježava pod sloganom „ Imunizacija je važna“.
Tim povodom, Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i UNICEF-om, obilježili su ovaj tjedan stručnim skupovima, sastancima stručnih savjetodavnih tijela za imunizaciju i zarazne bolesti, kao i sastancima sa vodećim ekspertima iz ove oblasti iz Europskog ureda SZO, te su predložene mjere za povećanje obuhvata imunizacijom u Federaciji BiH.
Na centralnom skupu koji je održan 25.04.2017. godine, na kojem je prisustvovalo više od 80 sudionika, pedijatara, epidemiologa, medicinskih sestara i tehničara, i drugih zdravstvenih djelatnika, izražena je zabrinutost zbog pada procijepljenosti u Federaciji BiH, identificirani su neki od čimbenika koji su do toga doveli, te je predloženo niz mjera kako bi se vratilo povjerenje javnosti i podigao procenat cijepljenih.
Prim. dr Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, istakao je kako je cijepni obuhvat u Federaciji BiH znatno niži od preporučenog, koji iznosi 90-95%, te da postoji mogućnost pojave epidemija cijepno preventabilnih bolesti, bolesti koje smo zaboravili kako izgledaju i koliko teške posljedice ostavljaju.
Robb Butler, menadžer Programa za imunizaciju i bolesti koje se mogu spriječiti cjepivima Svjetske zdravstvene organizacije za Europski region, boravio je u Sarajevu, te aktivno učestvovao u obilježavanju Tjedna imunizacije. Na medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu održao je predavanje za studente o važnosti imunizacije, dok je na centralnom skupu akcenat stavio na oklijevanje roditelja kada je riječ o cijepljenju djece.
Butler je, zajedno sa kolegama iz Svjetske zdravstvene organizacije posjetio i Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, gdje se susreo sa predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i UNICEF-a. Na sastanku se razgovaralo o aktualnim problemima u implementaciji Programa imunizacije, te daljnjim koracima koji će se poduzimati u ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je podići svijest javnosti o važnosti imunizacije, osigurati tačne i pouzdane informacije, vratiti povjerenje dijela roditelja u imunizaciju, te u konačnici postići odgovarajući procenat imuniziranih, kako bi se održao kolektivni imunitet protiv zaraznih bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

20170424_101028 [800x600]20170425_102213 [800x600]IMAG3348 [800x600]

 

 

 

 

IMAG3345 [800x600]