Press "Enter" to skip to content

EUROPSKI TJEDAN IMUNIZACIJE

1,344

Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje-članice SZO-europskog regiona, i ove godine, u razdoblju  od 20.04. do 27.04. 2012. godine sudjeluje sedmi put u obilježavanju Europskog tjedna imunizacije. Generalni cilj ove manifestacije je jačanje političke, profesionalne i javne podrške za  što širi  i kvalitetniji obuhvat  djece imunizacijom.

U okviru obilježavanja Europskog tjedna imunizacije, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Institut za javno zdravstvo Banja Luka u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva Federacije BiH i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a uz podršku  UNICEF-a i SZO organiziraju niz aktivnosti u cilju promocije Programa imunizacije.

U povodu obilježavanja  u Mostaru se održao stručni skup koji su otvorili prof. dr Rusmir Mesihović, ministar Federalnog ministarstva zdravstva, prof.dr Ranko Škrbić, ministar, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, te Florence Bauer, predstavnica UNICEF-a BiH i Haris Hajrulahović, šef Ureda SZO BiH.

Entitetski ministri zdravstva i ministar  civilnih poslova BiH, Sredoje Nović su zajedničkom izjavom  podržali sve aktivnosti koje doprinose unapređenju imunizacije i podizanju svijesti kod roditelja o njenom značaju u sprečavanju bolesti.

Nažalost, trend imunizacije u BiH, zbog raznih razloga, prije svega, neopravdanih strahova, antiimunizacijskih kampanja,  neodgovornih nenaučnih napisa, je u padu. Da bi se ostvario viši nivo obuhvatnosti vakcinacijom, osim opšte društvene i političke podrške, veoma  je značajno poboljšati komunikaciju roditelja s zdravstvenim radnicima, ponuditi tačne informacije i naučne dokaze te im tako vratiti povjerenje u vakcinaciju kao najefikasnije sredstvo za njihovu djecu u sprečavanju mnogih bolesti i epidemija. Pokazalo se, naučno je dokazano, da je upravo, nedostatak adekvatne i blagovremene vakcinacije bio uzrok nastanka mnogih zaraznih oboljenja i epidemija. S druge strane,  upravo je sveobuhvatna i blagovremena vakcinacija protiv poliomielitisa  učinila da naša zemlja ove godine obilježava desetogodišnjicu dobivanja certifikata države ( „polio free“)oslobođene od polia“.

Na skupu se raspravljalo o drugim aktuelnim temama iz oblasti imunizacije s posebnim akcentom na aktuelnu situaciju u regionu, o problemima kupovine i nabavke vakcina, o položaju i ulozi pedijatara i drugih zdravstvenih radnika iz oblasti primarne zdravstvene zaštite u promociji i provođenju imunizacije (prim. dr Amra Junuzović i prim. dr Bosa Đajić) te o kontroli i prevenciji morbila i parotitisa u BiH(prof.dr Jelena Ravlija, prof.dr Janja Bojanić).