Press "Enter" to skip to content

Europski tjedan/sedmica imunizacije 2017.

0

cijepljenje_23Od  24. do 30. aprila 2017. godine, obilježava se dvanaesti po redu tjedan/sedmica imunizacije u Europskom regionu, koja se u Federaciji BiH obilježava pod sloganom „ Imunizacija je važna“.

Tjedan/sedmica imunizacije je inicijativa koja je koordinirana od strane Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Europu, u suradnji sa zemljama članicama i partnerima, sa idejom da se pažnja opće javnosti i zdravstvenih radnika usmjeri na značaj i neophodnost imunizacije.

Osnovni cilj ovih aktivnosti  je povećati svijest o potrebi i pravu svakog djeteta da se zaštiti od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom. Poruka o značaju imunizacije u zaštiti zdravlja i života svakog djeteta treba stići do svakog pojedinca, na način da vakcina bude dostupna svima i da se osigura potpun obuhvat imunizacijom.

Imunizacija je jedna od najuspješnijih javnozdravstvenih inicijativa. Njom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od vakcinama preventabilnih bolesti  uključujući teške oblike tuberkuloze, hepatitis B, difteriju, tetanus, pertusis (veliki kašalj), poliomijelitis (dječiju paralizu), bolesti izazvane Haemophilius influenzae tip B (HiB), morbille (ospice), rubeola, i parotitis (zaušnjake).

Svake godine se registrira 2-3 miliona smrtnih slučajeva od difterije, tetanusa, velikog kašlja i morbilla (krzamak) kod nevakcinisanih osoba, a najviše kod djece ispod 5 godina života.

Europski tjedan/sedmicu imunizacije Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u suradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva, SZO i UNICEF-om, obilježiće nizom aktivnosti, te štampanjem i distribucijom promotivnih materijala.

imunizacija1imunizacija