Press "Enter" to skip to content

Epidemija morbila

864

U protekla tri mjeseca, u FBiH ukupno je registrirano 549 oboljelih od morbila, uglavnom necijepljeni ili nepotpuno cijepljeni. Najveći udio čine oboljeli u dobi od 15-19 godina, sa pomjeranjem dobne granice prema mlađem (< 1 godine ) i starijem uzrastu.
Epidemijsko izbijanje morbila u FBiH je registrirano početkom veljače 2014. godine na području općine Bugojno i proširila se na ostale općine Srednjebosanskog kantona gdje je do sada registrirano 511 oboljelih (V.tablicu 1).

Tab 1.Oboljevanje od morbila na području Središnje Bosne, po tjednima(do 30.4.14.g.)

1

Dalje širenje epidemije:

-Kanton Sarajevo: Epidemija je počela koncem ožujka/početkom travnja mjeseca. Do početka  svibnja ukupno je registrirano 27 oboljelih.
-Zeničko-dobojski kanton: Povećan broj oboljelih se registrira od početka travnja do početka svibnja mjeseca. Registrirano je ukupno 8 oboljelih.
-Hercegovačko-neretvanski kanton (Šćipe-Prozor): Do 10. svibnja 2014. godine registrirano je ukupno 7 oboljelih.

Tab 2. Registrirani slučajevi morbila U FBiH (II-IV mj. 2014) – Oboljeli od morbila po dobnim skupinama (n=528)

2

Graf 1. Oboljeli od morbila u FBiH po spolu/dobnim skupinama

3

Najveći udio čine oboljeli iz dobne skupine od 15-19 godina.

4

Većinu oboljelih čine necijepljeni (54%) i nepotpuno cijepljeni (15 %).
S obzirom na nedovoljan obuhvat cijepljenjem (zaštitu od morbila pružaju primljene dvije doze MMR cjepiva) može se očekivati dalje širenje epidemije ukoliko se ne budu promptno provodile preporučene protuepidemijske mjere od kojih je prioritetno cijepljenje.